Számos országban tüntettek a nők jogaiért a nemzetközi nőnap alkalmából

Nők ezrei vonultak az utcákra  a világ számos országában pénteken, hogy jogaikért, a nemek közötti egyenlőségért és a nőkkel szembeni erőszak ellen tüntessenek a nemzetközi nőnap alkalmából. Akadtak azonban olyan országok is, ahol a hatóságok megakadályozták a tiltakozásokat.

Nők ezrei vonultak a Fülöp-szigeteki főváros, Manila utcáira, hogy Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök általuk" macsó-fasisztának" tartott politikája ellen tüntessenek. 

"Duterte a megtestesült nőgyűlölet, nem csak sértéseket és fenyegetéseket vág a nőkhöz, de  szavai nyomán a biztonsági erők egyes ügynökei is nőket bántalmaztak" - mondta Joms Salvador, a Gabriela nevű feminista csoport főtitkára. 

A Női Forrásközpont - amely a Gabrielával és több más csoporttal együtt hirdette meg a tüntetéseket - szerint Duterte 2016-os hivatalba lépése óta 59 rendőrségi alkalmazott volt érintett 35, nőkkel szembeni erőszakcselekményben, ebből 18 esetben nemi erőszakban.

Salvador szerint 153 százalékkal nőtt a nők bántalmazásával és a velük szembeni erőszakkal kapcsolatos esetek száma Duterte hivatalba lépése óta az azt megelőző évtizedben feljegyzett átlaghoz képest.

Nők százai tüntettek jogaikért Pakisztán több városában, köztük a fővárosban, Iszlámábádban, továbbá Karacsiban, Lahorban és Pesavarban, köztük olyan jelszavakkal és transzparensekkel, mint "Mondj nemet az erőszakra!", "Ne gondolj a nőre tárgyként!", vagy "Jogunk van a szabadsághoz, és meg is fogjuk szerezni".

A nőket durva  hátrányos megkülönböztetés éri a konzervatív muszlim Pakisztánban egyebek között a munka területén is, ahol részvételük 22 százalékos.

Szintén nők százai vonultak a bangladesi főváros, Dakka utcáira, hogy az egyenlő bánásmódért és a nőkkel szembeni szexuális zaklatás ellen tüntessenek. "A nőkkel szembeni erőszak általános országunkban, de sok nő nem meri felemelni a hangját a szexuális zaklatással szemben, mivel társadalmi tabunak számít" - mondta Kalponá Áktár, a bangladesi munkavállalói szolidaritási központ vezérigazgatója.

Több mint száz nő tiltakozott a nyugat-indonéziai Aceh tartományban a nőkkel szembeni szexuális erőszak ellen és a több női képviseletért a politikában. Aceh az egyetlen tartomány, ahol az iszlám törvénykezés, a saría van érvényben Indonéziában. "A szexuális erőszak továbbra is gyakori " - áll a közleményben, amelyet több civil csoport adott ki közösen. 

Nők tucatjai vonultak a kenyai főváros, Nairobi utcáira, követelve, hogy a kormány foglalkozzon a nők elleni erőszakkal.  A tüntetőkhöz csatlakozott Esther Passaris parlamenti képviselő, aki üzenetet intézett Uhuru Kenyatta államfőhöz, hangsúlyozva, hogy a nőknek védelemre van szükségük" - hangsúlyozta. Passaris arra a kérte a kormányt: üljenek össze a probléma megvitatása érdekében.

Akadtak azonban olyan országok is, amelyekben a hatóságok nem engedélyezték a nőnapi tüntetéseket. 

A kambodzsai hatóságok erővel akadályoztak meg egy demonstrációt, amelyet a résztvevők a nőkkel szembeni erőszak elleni tiltakozásként hirdettek meg. A hatóságok, amelyek a közrend megzavarására hivatkozva eleve nem engedélyezték a megmozdulást, erővel visszaszorították a demonstráció résztvevőit, amikor el akartak indulni tervezett útvonalukon. Rövid dulakodás után a rendőrök lezárták a phnompeni olimpiai stadion kapuit, ahol ötszáz ember gyűlt össze pénteken, hogy onnan együtt vonuljanak a kormány székhelyéhez átadni egy petíciót.

Az azerbajdzsáni fővárosban, Bakuban egy feminista csoport által meghirdetett felvonulást akadályoztak meg a hatóságok. A szervezők felhívásukban felhívták a figyelmet arra, hogy évente 100 nő hal meg Azerbajdzsánban a családon belüli erőszak miatt.  A több tucat tüntető nőnek rendőrök állták útját.

MTI