Szakmai fórumon is elítélték a génszerkesztett gyermeket létre hozó kutatást

Mélyen aggasztónak, felelőtlennek nevezték és elítélték a Hongkongban folyó génszerkesztési csúcstalálkozó résztvevői azt a kínai tudományos kutatást, amelynek keretében olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolították, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben.

Szakmai fórumon is elítélték a génszerkesztett gyermeket létre hozó kutatást
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

"Még ha igazolják is a génmódosítás megtörténtét, az eljárás felelőtlen volt és nem felelt meg a nemzetközi szabályozásoknak"

- olvasható a tanácskozás szervezőbizottsága által csütörtökön kiadott közleményben, amely Ho Csian-kuj kínai tudós bejelentésének független vizsgálatát is követelte.

A sencseni tudós a hongkongi konferencián jelentette be, hogy megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre, és novemberben megszületett a világ első génszerkesztett ikerpárja. Azt is közölte, hogy újabb pár vár ilyen gyermeket. 

Közlése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt.

Ho Csien-kuj a tanácskozáson ugyan megvédte az által alkalmazott tudományos eljárást, de szerdán közölte, hogy a nemzetközi felháborodás nyomán leállították a tudományos munkát. A professzor csütörtökön lehetőséget kapott újabb felszólalásra, arra, hogy kollégái kérdéseire válaszoljon, de nem jelent meg a tanácskozáson.

David Baltimore, a szervezőbizottság Nobel-díjas elnöke közölte:y Ho döntött úgy, hogy a továbbiakban nem vesz részt a tanácskozáson.

(MTI)