Súlyos autóbalesetet szenvedett, szinte teljesen megvakult, ami az álma megvalósítására buzdította a 20 éves lányt

Jerri Mather (20) az angliai Sheffield városában született, részben vakon, a zöld és a piros színeket sem ismeri fel. Júliusi balesete után azonban romlott az állapota.

Súlyos autóbalesetet szenvedett, szinte teljesen megvakult, ami az álma megvalósítására buzdította a 20 éves lányt
Forrás: Nový Čas

Egy taxiban ült, amikor egy másik járművet üldöző rendőrautó beléjük hajtott. Addig 50 százalékos vaksággal küzdött, azóta viszont már 80 százalékban elvesztette a látását. Nem látja, hogyan néz ki a barátja, csupán sziluetteket ismer fel. A baleset után, amibe akár bele is halhatott volna, Jerri elhatározta, hogy az álmait fogja követni.

Augusztusban beiratkozott egy hathetes tanfolyamra, hogy teljesítse vágyát, miszerint sminkes szeretne lenni. Probléma nélkül végigcsinálta a kurzust. Most napi két órát gyakorol magán, érintéssel segíti a tájékozódását. „Nagyon nehéz megküzdeni a látás elvesztésével. Egész életemben küzdöttem vele, s most hirtelen még rosszabb lett a helyzet, még a saját barátomat sem látom” – idézi a fiatal nőt a Yorkshire Evening Post.

„Mindig részben vak voltam, de a nyári autóbaleset súlyosbította a helyzetet. De arra is rájöttem, hogy sokkal rosszabb is lehetett volna, hiszen meghalhattam volna. Ez arra ösztönzött, hogy azt tegyem, amit szeretnék”

– magyarázza Jerri.

A lány tapintással állapítja meg, hol van az arcon a szem vagy épp az áll. A mobilján egy detektor található, mely azonosítja a színeket. Eddig körülbelül hat nőt sminkelt ki, akik mind megdöbbentek a végeredményt látva. Jerri később saját szalont szeretne nyitni, ahol jó megvilágítás és akadálymentes bejárat lesz. „Egyszer szeretnék majd kiadni egy megfizethető márkájú dekorációs kozmetikumot, melyen brei írás lesz. Valami hasonló nagyon hiányzik az itteni piacról. Szeretném, ha minden nő jól érezhetné magát a bőrében és szép sminket készíthetne magának” – mondta.

És egyszer szeretnék egy megfizethető márkájú dekorációs kozmetikumokat Braille-írással. Valami határozottan hiányzik itt is. Szeretném, ha minden nő jól érezné magát és szépen sminkelne "- mondta.

(čas.sk)