Strandolók mentettek meg partra vetődött gömbölyűfejű delfineket 

Strandolók mentettek meg partra vetődött gömbölyűfejű delfineket az amerikai Georgia állam partjainál a hét elején. 

Strandolók mentettek meg partra vetődött gömbölyűfejű delfineket 
TASR

Mintegy 50 rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfint (Globicephala macrorhynchus) észleltek kedden a St. Simons-sziget közelében lévő sekély vízben. 

Kilenc állatot a hullámverés partra mosott, közülük hatot sikerült a strandolóknak és az életmentőknek visszatolni a mélyebb vizekbe. Három delfin elpusztult - közölte a georgiai természetvédelmi tárca. 

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin hossza elérheti a hét métert, súlya a három tonnát. 

Az állatok mentéséről készített videók bejárták a világot. A felvételeken látható, amint a térdig érő vízben fényes, fekete delfinek csapdosnak úszóikkal, eközben emberek egy kis csoportja próbálja visszatolni őket a mély vízbe. 

A hatóságok helikopteren ellenőrizték a sziget partvidékének strandjait és lápos területeit, de nem láttak több partra vetődött delfint. 

Tavaly több mint 100 gömbölyűfejű delfin pusztult el egy tömeges partra vetődés során Új-Zélandon. Ismeretes róluk, hogy rajban vonulnak egy vezetőt követve és gyakran veszik körbe sérült vagy megzavarodott társukat. Lehetséges, hogy ez okozza gyakori partra vetődésüket, de közrejátszhatnak egyebek között tájékozódási problémák, betegség, az árapály, a hullámok, a ragadozók előli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők is.

MTI