Stella McCartney 75 százalékban környezetbarát kollekciót mutatott be Párizsban 

Több mint 75 százalékban környezetbarát kollekcióval rukkolt elő a 2020-as tavaszi-nyári szezonra Stella McCartney brit divattervező, aki hétfőn mutatta be eddigi legfenntarthatóbb kreációit a Párizsi Divathéten.

Stella McCartney 75 százalékban környezetbarát kollekciót mutatott be Párizsban 
Fotó: AP

A Garnier-palotában debütáló kollekcióban újrahasznosított poliészterből, organikus pamutból és fenntartható forrásból származó raffiából készült kreációk sorakoznak.

McCartneynak ez az első kollekciója azóta, hogy a világ egyik legnagyobb luxusipari társasága, az LVMH betársult a márkába.

„Az LVMH-nál rengeteg a tennivaló és nagy izgalommal, valamint nyitottsággal nézek elébe annak, hogy megoldásokat találjunk a fenntarthatósági kérdésekre”

- mondta a tervező a bemutatót követően.

Az újrahasznosított anyagok használatában úttörőnek számító McCartney, aki egyike volt az első neves tervezőknek, akik száműzték kollekcióikból a bőrt, a szőrmét és az állati eredetű ragasztó anyagokat, különleges tanácsadóként fogja segíteni Bernard Arnault-t, az LVMH elnök-vezérigazgatóját a cég ökológiai lábnyomának kisebbítésében.

„Ha azt mondom az LVMH-nak, hogy ne használjon többé bőrt, azt talán nehezen érzik majd megvalósíthatónak” - mondta a tervező. Hozzátette: „ha azonban azt javaslom, hogy műanyag helyett használjon alumíniumból készült vizes palackokat a központjaiban és az üzleteiben, az már kivitelezhető”.

Az LVMH célja, hogy energiaszükségleteinek 30 százalékát megújuló forrásból nyerje 2020-ra és ezzel egy időben 25 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását.

A Kering luxusvállalkozás ugyancsak a Párizsi Divathéten jelentette be, hogy teljes mértékben a klímasemlegesség mellett kötelezi el magát és üvegházhatású gázkibocsátását 2018-ig visszamenőleg is kompenzálni kívánja.

MTI