A sok D-vitamin nem előzi meg a szívbetegségeket

Nem előzi meg a szív- és érrendszeri betegségeket a havonkénti magas dózisú D-vitaminpótlás - derítették ki új-zélandi tudósok egy nagy létszámú kutatásban, amelynek eredményeit a JAMA Cardiology orvostudományi folyóiratban ismertették.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony D-vitaminszintű embereknél gyakoribb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, ám a D-vitamin pótlásának klinikai próbái nem mutattak hatást, valószínűleg amiatt, hogy túl kicsiny D-vitamindózist használtak.

Az Aucklandi Egyetem kutatói több mint 5100 felnőttet vontak be új tanulmányukba, a résztvevők kora átlagosan 66 év volt. 25 százalékuk szenvedett D-vitaminhiányban.

A résztvevőket véletlenszerűen osztották két csoportba, vagy D3- vitamint, vagy placebót kaptak kezdetben 5.0 milligramm dózisban (200 000NE), majd havonta 2,5 milligramm (100 000 NE) dózisban. 

Több mint három év követés után 303 résztvevőnél - 11,08 százaléknál - alakult ki szív-és érrendszeri betegség a D-vitamin pótlást kapók körében és 293 résztvevőnél - 11,5 százalék - a placebót kapók körében.

Hasonló eredményt jegyeztek fel a kutatók a próbát D-vitaminhiánnyal kezdő résztvevők esetében és az infarktus, a szívelégtelenség, az angina pectoris, a magas vérnyomás és a stroke esetében. 

"Eredményeinek nem támasztották alá a havonkénti magas dózisú D-vitaminpótlás hatásosságát (a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében). A D-vitamin napi és heti adagolásának hatásait tovább kell tanulmányozni" - írta a tanulmányban Robert Scragg vezetett kutatócsoport.

A D-vitamin elnevezés több zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása és a csontok ásványosítása. A D-vitamint a szervezet akkor állítja elő, amikor nap éri a bőrfelületet. Tartalmazza a tojás, a lazac, a hering, a makréla és a halak májának olaja. Egyes kutatásokban megfigyelték, hogy kapcsolat lehet a D-vitamin alacsony szintje, valamint sok akut és krónikus betegség kockázata között.

(MTI)