FABWOMANPROJECT: Kokafashion Somorjáról

Kiss Kósa Annamária divattervező, díszlet-, látvány- és jelmeztervező. Saját divatmárkája van, vannak sikerei, további céljai, megdolgozik értük - itt a helye Anami FABWOMAN sorozatában, melyben kreatív nőket mutat be a világ minden tájáról. 

FABWOMANPROJECT: Kokafashion Somorjáról

Mit kell tudni rólad?

Kiss Kósa Annamáriának hívnak, 1980-ban születtem Szlovákiában, Somorján. Gyerekkorom óta különös a kapcsolatom a művészetekkel. A középiskola után a Szlovák Nemzeti Színházban dolgoztam mint jelmezkészítő. 2010-ben végeztem a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Színháztudományi Karán, mint díszlet-, jelmez- és látványtervező. Az egyetemi évek alatt 2 éven keresztül áthallgattam a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola divattervezői szakára.

Az elmúlt évek szerteágazó életpályájának köszönhetően egyrészt színházi díszlet-, látvány- és jelmeztervezéssel, illetve kivitelezéssel, saját készítésű jelmezek kölcsönzésével, továbbá egyedi ruhák tervezésével és készítésével foglalkozom. 2009 óta divattervezői munkásságomat saját, védett márkanév – KOKA – fémjelzi.

  • Mi a Kokafashion és mitől különleges?

A KOKA márkanév egy mozaikszó, melynek két jelentése is van. Egyrészt a mozaikszó a kortárs képzőművészeti alkotás, másrészt a leendő férjem utáni névből – Kósa Kiss Annamária ered. A KOKA márkanevet az egyediség, a dinamizmus és a letisztult formák jellemzik, különös hangsúlyt fektetve a minőségre. Ruháimból többnyire csak egyetlen egy darab készül. Számomra rendkívül fontos, hogy mindig egyedi szabásmintát készítsek – a mások által használt sablonokat nem szeretem, sőt elítélem.

A ruháim többsége a minimalista stílusirányzatot képviseli – kedvenc színem a fekete, melyet gyakran kombinálok kontraszt színekkel. Az esetek nagy részében kerülöm a felesleges csillogást. Inkább a szabásminta az, amivel próbálok variálni, újat hozni.

Nagy hatással van rám a népművészet, a különféle népi motívumok és hímzések, illetve a történelmi korok divatja. Ezen stílusok hatását rendkívül izgalmas az általam képviselt minimalista irányzatban, letisztult formákkal újraértelmezni.

Szerencsére jó érzékem van a trendek alakulásának előrevetítéséhez. Véleményem szerint az általam tervezet 2-3 éves ruhadarabok még mindig megállják a helyüket. Többnyire a saját fejem után megyek, de azért a meghatározó trendeket figyelembe veszem. Véleményem szerint egy jó tervező feladata, hogy az új trendeket a saját stílusvilágán belül értelmezze újra, ezzel egy egyedi, dizájn darabot létrehozva. Ha ez fordítva történik, akkor a tervező nagy hibát követ el, pontosabban egyfajta tömeggyártásban megkapható terméket kreál, melynek a hozzáadott értéke nagyban lecsökken.

  • Mire vagy a legbüszkébb?

A divattervezésben a legbüszkébb a tavalyi és az azelőtti díjaimra vagyok, amikor elnyertem Szlovákiában az Év felfedezettje díjat, majd az Év fiatal divattervezője díjat is.

A színházi munkáim közül az egyik legkedvesebb munkám a 2010-ben bemutatott Keresztanya című bábelőadás, Csató Kata rendezésében. Az előadás díszletét és bábjait terveztem én. 2010-ben az előadás elnyerte a legjobb gyerek-és ifjúsági előadás színkritikai díját.

  • Milyen aktuális projekten dolgozol?

Jelenleg több projekten is dolgozom. A KOKA Fashion Design mellett 2013-ban jelent meg a KOKA Baby Design. A márkanév keretében bébi ruhák, textil kiegészítők és játékok tervezésével, kivitelezésével is foglalkozom. E mellett, 2014-ben is számos megrendelésem van egyedi menyasszonyi ruha tervezésére és készítésére, aminek nagyon örülök.

Anamiblog/Paraméter