"Mindenkiben ott lapul a szépség!"

BŐS - Kuruc Eszter sminkes, személyes sminktanácsadó már kiskora óta foglalkozik a szépségápolással és mindennel, ami ezzel kapcsolatos. Végül úgy döntött, komolyabb vizekre evez és ezt a szakmát választja. Pályafutása kezdetén még a fodrászatba is belekostolt, de úgy érezte, a sminkes ecsetek jobban állnak a kezében.

- Hogyan indult karriered, ki volt, aki inspirált?
Négy éve vagyok a szakmában, de csak az utóbbi években vagyok igazán aktív és döntöttem el, hogy e szakma mellett teszem le a voksomat. Főként azt szeretem az egészben, ahogy a hölgyek, lányok átalakulnak a kezeim között és elégedetten távoznak tőlem, az arcukon fülig mosollyal.
Tanulmányaimat Budapesten végeztem és ott is maradtam egy kis munkaízelítőre, ezáltal dolgozhattam divatbemutatókon, online hírportál sminkes blogját is vezethettem és a személyes sminktanácsadásban is részt vettem. Itthon pedig a nálunk ingyenes kapható KLIKK magazin sminkrovatának szerkesztője vagyok, ahol minden hónapban tippekkel és tanácsokkal látom el az olvasókat. Inspirációm talán én magam voltam, amikor már 5-6 évesen anyukám sminktáskájából csentem el a szemhéjpúdert és a rúzst. Szerintem ez volt az a pont, hogy igen, megvan mi leszek, ha nagy leszek!

- Melyik korosztály a leggyakoribb vendéged? Mennyire kérik a fiatal csajok profi sminkes segítségét?
Ez változó. Van időszak, amikor kifejezetten az idősebb korosztály jelentkezik sminkre - ez függ az alkalmaktól persze, de a fiatalabb lányok is rendszeres látogatóim.
Ezen kívül a fiatalok szinte napi rendszerességgel hívnak fel telefonon vagy üzennek email-ben, hogy milyen alapozót, rúzst vagy szempillaspirált válasszanak, mert épp a drogéria kellős közepén állnak. Szóval mondhatjuk, hogy elég gyakran kérnek segítséget idősek és fiatalok egyaránt.

- Szerinted mi jellemzi a 2014-es év aktuális sminkdivatját?
Ezt akár egy könyv erejéig lehetne vitatni, ugyanis minden hónapban változik. Mindenképpen a pasztellszínek fognak idén dominálni: a rózsaszín, menta és a teljes befutó az orgonaszín lesz vagy a lila egyéb árnyalatai. Az én személyes kedvencem a matt rúzs, ami idén éli fénykorát és ezeregy színben kapható. A tusvonal természetesen olyan, amely remélem, sosem fog kimenni a divatból, és a letisztult egyszerű smink lesz az, amit minden alkalomra viselhetünk egy matt rúzzsal vagy egy határozottan erős bordó színnel.

Fotó: Kuruc Eszter

- Mennyire károsítja az arcbőrt a napi rendszerességű sminkhasználat?
Természetesen nem egészséges, hogy ha minden nap teljes sminkben indítjuk a napot. A bőrünk érzékeny és ápolni kell évszaktól függően. Ma már remek hidratálókat, sminklemosókat és egyéb "csodaszereket" kapni, melyekkel karban tartható az arcbőr. Személyes tanácsom: a napi reggeli sminkre legalkalmasabb a BB krém, mely könnyen felvihető, sőt akár púder és egyebek nélkül is használható. Elég egy kis szempillaspirál, ajakápoló, és indulhat a napunk.

- Milyen típusú nőknek állnak jó a sötétebb és melyeknek a világosabb árnyalatok?
A sötétebb árnyalatok igazán a világos hajú hölgyeken érvényesülnek. Például egy szőke hajú nőnek remekül áll egy "füstös smink" és egy "nude" szájfény. A világos árnyalatok pont fordítva: egy fekete hajú hölgyön remekül mutatnak a színes sminkek és a natúr, bronzos árnyalatok. A színek kiválasztása sok mindentől függ egy sminknél: milyen arcformával rendelkezünk, milyen a szemformánk. Mert akár keverni is lehet a két kategóriát.

Fotó: Kuruc Eszter

- Magadon milyen stílusú sminket alkalmazol legszívesebben?
Imádom az erős sminket. Barna árnyalatok és bordó rúzs a kedvenc kombinációm, ha valamilyen eseményre épp készülök, vagy csak bulizni megyünk a barátnőimmel. Ami nálam napi viselet, az a BB krém, bronzosító, szempillaspirál és egy nude típusú szájfény vagy rúzs.

- Melyek a leggyakoribb hibák sminkelés közben, amit elkövetünk, s ezt hogyan mellőzhetjük?
A legeslegnagyobb hiba, hogy nem tudjuk, mi áll igazán jól nekünk, ezért azt hisszük, hogy minden jó, amit éppen magunkra "kenünk". Ez nagy tévedés. Pontosan ezért vannak a sminkesek, hogy megkérdezzük őket, és ne kövessünk el fatális hibákat. Az alapozó kiválasztásánál veszem leggyakrabban észre a smink-bakikat, általában egy árnyalattal sötétebbet választanak a hölgyek, ezáltal maszkot képeznek az arcukon, ami rettentő előnytelen. Második a szemöldök helytelen gyantázása vagy otthoni szedése. Amennyiben nem értünk hozzá kellőképp, bízzuk inkább szakemberre, ugyanis egy hölgy arcán az első, amit megnéznek az emberek, az a szemöldök, mivel ez adja meg az arc karakterét.
Orvosolni természetesen lehet a hibákat. Az alapozó kiválasztása gyerekjáték, az állunktól lefelé egészen a nyak részig húzzunk egy kis csíkot az alapozóból, és ha nem különbözik az árnyalat, megtaláltuk a megfelelőt.

- Mik a terveid a jövőt és a karriered illetően?
Szeretném, ha a sminkelés lenne a fő szakmám. Imádom ezt csinálni, és nem is kell ennél több, ha az ember azt dolgozhatja, amit igazán szeret. A jövőben egy nagyon kedves kollégámmal készülünk szalont nyitni, ami maga lesz a szépségparadicsom - minden egy helyen. Már hosszú évek óta ez az álmom, és most végre itt van a cél előttem. Szeretném elindítani saját sminktanfolyamomat és versenyeket szervezni.
Célom, hogy a hölgyek megszeressék és elsajátítsák ezt a szakmát, valamint tudatosítsák, hogy mindenkiben ott lapul a szépség. És ha már nagyon a jövőnél tartunk, egyszer egy szép napon saját sminkmárkát is szeretnék az igényes, sminkelésre vágyó hölgyek számára.

(fl)