„Nem vagyok shoppingolós típus”

A Londonban élő dunaszerdahelyi designer és blogger, Pápay Annamária a Paraván rovatban kreatív nőket mutat be a világ minden tájáról. Most tudjunk meg Anamiról is kicsit többet.

„Nem vagyok shoppingolós típus”

- Miként indult karriered a dizájn terén? Mikor és hogyan kerültél komolyabb kapcsolatba azzal, amivel most is foglalkozol?
Még otthon végeztem egy 2 éves lakberendezői tanfolyamot, de mindig is szerettem a szép dolgokat. Már gyermekként is faltam az akkor elérhető dekor magazinokat. Londonban aztán elvégeztem a művészeti egyetem enteriőr-dizájn szakát (University of Arts London), azóta pedig a szakmában dolgozom.

- Ha jól tudom, eredetileg lakberendező vagy, a blogodon azonban főleg divattal kapcsolatos dolgokkal találkoztam, hogyan sodródtál ezekre a tájakra?
A dizájn es divat egyre kevésbé választható el egymástól, egymásból merítenek, egymást inspirálják. Dizájnerként nemcsak az enteriőr trendeket figyelem, a divat is valamelyest hozzátartozik a munkámhoz. Londonban sokkal elérhetőbb mindkettő, így a dizájn események mellett számos divatbemutatóra is eljutok.

Fotó: Anami blog

- Honnan merítesz ihletet, miként kezdődik egy munkafolyamat?
Ha enteriőr projektről van szó, akkor elsősorban mindig a kliens kívánságát kell figyelemben tartani. Igyekszem minél többet megtudni róla, hogy pontosabb képet kapjak arról, hogy mi is az elképzelése. Ezután jön a munka izgalmasabb része, amikor leginkább használhatom a kreativitásom – ötletek, koncepciók felvetések, színösszeállítások, anyagok, részletek kidolgozása. Az ihlet eredete többnyire változó – rengeteg blogot, weboldalt, magazint átnézek, de van, amikor egy séta közben csak úgy beugrik a megoldás.

- Szerinted mennyire fontos az emberek életében a dizájn és a divat?
Fontos, nagyon, még ha nem is tudatosan. Mindenkinek van szépérzéke és minden, ami bennünket körülvesz, egy valaki által megtervezett termék, dizájn. Ebbe beletartoznak a ruháink, autónk, mindennapos használati tárgyaink. Van, aki ebből presztízskérdést csinál, mert azt gondolja, hogy minél drágább valami, annál dizájnosabb, divatosabb, pedig ez gyakran nem így van.

- Véleményed szerint milyen divathullám jellemzi leginkább a 2014-es évet és mennyire értesz vele egyet?
Enteriőr téren előtérbe kerülnek az aranyozott részletek, illetve a réz és a bronz. Ugyancsak trendi visszanyúlni a dolgok eredeti formájához, téglákat, fa alapanyagokat használni. Személy szerint szeretem a természetes dolgokat, úgyhogy ezek a hullámok nagyon is közel állnak hozzám.
A divat terén szintén megtálalhatóak a fémes hátasok, leginkább a vörös arany uralkodik a kiegészítők terén. Visszajönnek a 80-as évekből a közép-magas sarkú cipők, illetve egyre jellemzőbb a globalizáció: high street üzletek dolgoznak együtt neves dizájnerekkel, mint pl. a H&M es Alexander Wang – erre mar nagyon kíváncsi vagyok!

- Melyek azok a divatboltok, ahol a legszívesebben vásárolsz, és amelyek stílusával a leginkább meg vagy elégedve?
Talán meglepő, de nem vagyok nagyon shoppingolós típus, nem szeretem a tömeget és a nyomást, ezért is gyakran használom az ASOS online boltot. Ezen kívül szeretem az OFFICE cipőket, a River Island és a New Look választékát, illetve a Topshop világát. Az egyedi dolgaimat pedig a kevésbé kommersz helyeken szerzem be – London tele van csodás kis dizájner butikokkal.

Fotó: Anami blog

- Vannak-e példaképeid a szakmán belül?
Nincs kimondottan példaképem, de számos ember fantasztikus munkáját tisztelem es szeretem, mint például Melanie Nelson-t, akivel évek óta együtt dolgozom. Hihetetlen érzéke van a dizájnhoz. A blogoszférából Festy-t emelném ki a profizmusa miatt, Zsuzskát, a Beauty with Plus iróját mondanivalója miatt, illetve Tonbogirl-t, akin keresztül figyelemmel kísérem az otthoni dizájn és streetstyle világot.

- A 2014-es divatvilág nagy visszatérője a hegyes orrú cipő. Mennyire tartod előnyösnek ezt az öltözködésben?
Hm, kényes dolog. Ha egy Manolo Blahnik tűsarkúról van szó, mindenképpen jöhet, de ha a férfiak lábán látom meg bőrcipőnek álcázva farmerrel viselve fehér zoknival, attól égnek áll a hajam. Egy jól megtervezett hegyes orrú cipővel nincs semmi baj, de amikor még vagy 10 centi van a cipőből, holott a lábujjak mar véget értek, akkor az nagyon ciki.

- Nehezebb dolga van itthon egy dizájnernek, mint külföldön? Ezért választottad Te is Londont?
Nekem először Londont hozta az élet, a dizájn csak később jött itt, nem ezért jöttem ki. Nem praktizáltam még otthon dizájnerként, úgyhogy nem tudom mennyire nehezebb vagy könnyebb, de biztosan más. Itt sokkal nagyobb a piac, elérhetőbbek a dolgok, szélesebb a választék és talán olcsóbb is, persze csak az itteni fizetésekhez képest. Londonban erősebb a dizájn fogalma, itt nem feltétlenül luxus lakberendezőt fogadni és sokkal nívósabb események is zajlanak a dizájn/divat jegyében. Megjegyzem, hogy Szlovákiában is egyre inkább erősödik ez a vonal, aminek nagyon örülök. 

(fl)