A rossz táplálkozás késlelteti a fogantatást

A gyümölcsöt nélkülöző és túl sok gyorséttermi ételt tartalmazó étrenden élő nőknek több időre van szükségük a teherbeeséshez egy ausztrál tanulmány szerint. 

Ezen nők esetében valószerűtlen, hogy szándékuknak megfelelően egy éven belül teherbe essenek - állítja a Human Reproduction című szaklapban pénteken megjelent tanulmány. A kutatás során 5598 Ausztráliában, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és Írországban élő anyát vagy épp várandós nőt kérdeztek meg étrendjükről.

Átlagosan két héttel tolódik el a fogantatás azoknál, akik szinte egyáltalán nem fogyasztanak gyümölcsöt, azokhoz képest, akik legalább naponta három adag gyümölcsöt esznek. Átlagosan egy hónappal több időbe telik teherbe esni azoknak a nőknek, akik legalább hetente négyszer gyorséttermi ételt fogyasztanak, mint azoknak, akik sohasem esznek ilyen ételeket. 

A tanulmányban részt vevő párok nyolc százaléka (468 párt) került a terméketlen kategóriába, amelybe a kutatók azokat sorolták, akiknél több mint egy évbe telt a fogantatás, 39 százalékuknál (2204 pár) egy hónapon beül megtörtént a megtermékenyülés. 

A legkevesebb gyümölcsöt fogyasztó nőknél a terméketlenség kockázata 8-ról 12 százalékra növekedett, azoknál pedig, akik hetente négyszer ettek gyorséttermi ételt, 8-ról 16 százalékra nőtt a kockázat - írta honlapján az Adelaide-i Egyetem. 

"A vizsgálat eredményei szerint a sok gyümölcsöt tartalmazó étrend és a gyorséttermi ételek csökkentése növeli a termékenységet és csökkenti a teherbe esésig eltelő időt" - mondta Claire Roberts, az ausztrál Adelaide-i Egyetem munkatársa. Ugyanakkor megfigyelték azt is, hogy a várandósság előtt a zöldleveles zöldségek és hal jelenléte az étrendben nem befolyásolta a termékenységet. 

A várandósságot és a táplálkozást vizsgáló korábbi kutatások elsősorban azon nők étrendjére koncentráltak, akiknél terméketlenséget diagnosztizáltak. Az anya fogantatás előtti táplálkozásmódjának hatásait eddig nem vizsgálták tudományos szempontból.

MTI/para