Ringató, ahol a zenélés és a játék örömét együtt élhetik meg a babák és a kismamák

Sok szülő esik abba a hibába, hogy úgy gondolja, gyermeke túl kicsi még, hogy megértsen bizonyos dolgokat. Inkább bele sem kezdenek a magyarázatba. Holott a kicsikkel egész aprócska koruktól foglalkozni kell! Az együtt töltött időnek minőséginek kell lennie. Mostanra számos foglalkozás áll az anyukák rendelkezésére, melyből kedvükre válogathatnak. Ezek a foglalkozások a babát, a mamát és kettejük kapcsolatát egyaránt fejlesztik. Ilyen többek közt a Ringató is, melyről a vásárúti Kálmán Alica foglalkozásvezetővel beszélgettünk.

Ringató, ahol a zenélés és a játék örömét együtt élhetik meg a babák és a kismamák
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

 

Alica egy ötéves kisfiú, Bálint édesanyja. Hivatását tekintve óvónő, a pozsonyeperjesi óvoda csemetéit felügyeli. Mondhatni, a gyerekek körül forog az élete, hiszen az óvodából hazatérve, kisfia nevelése mellett további apróságokkal foglalkozik.

2013 tavaszán ellátogatott Galántára, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége házába, ahol Gállné Gróh Ilona, a Ringató alapítója tartott szakmai előadást. Ekkor olyannyira elvarázsolta őt e foglalkozás, hogy még az év nyarán elvégezte az ehhez szükséges képesítést. Mostanra Dunaszerdahelyen, Vásárúton, Felsővámosban, Nádszegen és Pozsonyeperjesen vezet Ringatót.

Alicát meglátogattuk egy általa vezetett Ringatón. Csendben beosontunk, s próbáltunk észrevétlenek lenni, nem túl nagy sikerrel. Az apróságok azonnal érdeklődve vizslattak bennünket, kíváncsiak voltak, vajon kik is vagyunk mi, és mégis mit szeretnénk ott? Ugyanakkor az újdonság ereje néhány perc alatt elillant. A kicsik ugyanis nem tudtak másra figyelni, mint Alica kellemes, szinte simogató énekhangjára és az általa megszólaltatott hangszerekre.

„Középiskolás koromban kezdtem el furulyázni, valamint zongorázni. A gitár egy teljesen új hangszer az életemben, tavaly nyáron kezdtem el foglalkozni vele, a Cseperedő program által. Minden hangszernek megvan a maga szépsége, de furulyázás közben nem lehet énekelni, én pedig bele akartam csempészni egy kis pluszt a foglalkozásaimba. Így jött a gitározás ötlete, amely közben a hangomat is használhatom” – mondta Alica.

A Cseperedő program 2015 májusában indult útjára. Célja, minél több baba-mama klub létrehozása országszerte. „A program keretén belül a Ringató foglalkozások babaszínházzal és szakmai előadásokkal vannak bővítve, ahol az anyukáknak szánt, gyermekükkel kapcsolatos témákkal foglalkozunk. A résztvevők tanácsot kérhetnek és sok új információval gazdagodhatnak.”

A foglalkozás során a már említett hangszereken túl előkerült egy triangulum is, mely igazán lágy csengésével az összes apróság figyelmét lekötötte. „E hangszer, mondhatni, hozzá tartozik a ringatóhoz. Figyelemfelkeltő, megadja a dal ritmusát, finomságát” – emelte ki, majd hozzátette, minél több hangszert használ valaki egy-egy ilyen foglalkozáson, annál jobb. "Nagyon fontos – folytatta – hogy a gyermekek megismerkedjenek a különféle hangokkal, hangszerekkel".

A foglalkozás változatossága biztosítja, hogy ne unatkozzanak a kicsik. Az anyukák és babáik együtt végzik az oktató utasításait. Énekelnek, mókás mondókákat szavalnak, közben pedig a kezecskéikkel és lábacskáikkal elmutogatják az éppen elhangzó dalt. Ottjártunkkor nemcsak a kicsik, de az anyukák arcán is végig mosoly ült.

„A Ringató során népdalokat, gyerekdalokat, mondókákat, simogatókat, lovagoltatókat, jártatókat alkalmazunk, játszunk. A zenélés és a játék örömét együtt élheti meg az anyuka és a gyermek” – fejtette ki. Fejleszti a ritmusérzéket, a beszédkészséget, a gondolkodást, továbbá a gyermekek egész pici korban megtanulnak közösségben létezni.

A Ringató egy teljesen szabad, félórás foglalkozás, semmit nem erőltet a gyermekre. Ha éppen megtetszik neki valami az egyik sarokban, bátran odamehet és szemügyre veheti. Ha elfárad, megpihenhet édesanyja ölében, vagy ha nincs kedve az éppen zajló játékhoz, külső szemlélőként is figyelheti azt. Nullától hároméves korig látogatható, az idősebb gyermekek figyelme ugyanis már másfajta foglalkozást igényel. A gyermekek kísérőjének nem kell törvényszerűen az anyukának lenni. Apukák, nagymamák, nagypapák, keresztszülők, de akár egy jó barátnő is bátran csatlakozhat a csapathoz.

„Fontos, hogy a Ringatón nem tanítjuk a gyermeket. A szülőknek adunk mintát, őket vonjuk be abba, amit mi, foglalkozásvezetők fontosnak tartunk.”

Szlávik Cyntia