"Randevú egy életen át" - házasságról és családról beszélgettek Dunaszerdahelyen

A házasság hete alkalmából a Szövetség a Közös Célokért társulás és a Keresztény Ifjúsági Közösségek családi délutánt szervezett a dunaszerdahelyi plébániahivatalban.

"Randevú egy életen át" - házasságról és családról beszélgettek Dunaszerdahelyen
Fotók: a szerző - További felvételekért kattints!

Az előadások a plébániával szomszédos kávézóban, a Buena Coffee House-ban zajlottak. A gyülekezőt és regisztrációt követően Szakál László János esperesplébános köszöntötte a megjelenteket. Röviden beszélt a házasságról. Elmesélte, káplánként eltöltött évei alatt a jegyesek sokszor feltették neki a kérdést, hogyan bírja a cölibátust. Kifejtette, házasságban élni talán még nagyobb áldozat, mint a papi cölibátus. A hitvesi élet nem egyszerű, hangsúlyozta.

„A házastársak és a papok, bár más-más módon, mind istenszolgálatot végeznek” - húzta alá, majd arra buzdított, hogy a mindennapos nehézségek ellenére tartsanak ki egymás mellett a házastársak.

Az idei házasság hetének jelmondata: „Randevú egy életen át”, tudtuk meg Hideghéty Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatójától. Ennek fényében a szombaton délután elhangzott előadások e téma köré fonódtak.

Dunaszerdahely város képviseletében Karaffa Attila alpolgármester szólalt fel. „A városnak is fontos, hogy ne csak érdekek mellett politizáljon, hanem értékek mellett tegye le a mindennapi esküjét. Számomra ez szintén lényeges a város gyarapodása mellett. A léleknek megfelelő gondozást kell kapnia. Járjunk elő jó példával, teremtsünk értékeket, melyek mellett a jövőben is kiállhatunk. Ezt tették annak idején a nagy magyar királyok is” - hangzottak el szavai.

Ujpál Emőke pszichológus előadásában az internet veszélyeiről beszélt, arról, hogyan hat a túlzott internethasználat a családi és a lelki életre. Érintette a gyermekek online zaklatását, a családi határok eltolódását, a párkapcsolatra való hatását. Szóba került továbbá a társadalmi nárcizmus, az empátiavadászat és az érzelmi inkontinencia is. (E témákról Ujpál Emőkével készített interjúnkat hamarosan elolvashatják a Paraméteren.)

A Szentírás tükrében Zsidó János esperesplébános taglalta a házasságot. „Isten a saját képmására teremtette az embert. Van értelme és szabad akarata. Nem áll elénk, hagyja, hogy akaratunk szerint cselekedjünk” - kezdte, majd kitért a nő teremtésére. Hangsúlyozta, a Biblia leírja, kimondja a nemek közti egyenjogúságot, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a férfinak és a nőnek más feladatai vannak.

A házassággal kapcsolatosan kifejtette, egy gyermektelen pár is lehet boldog, ugyanakkor a gyermek áldás. Elmondta, fontos, hogy a házastársak vallásilag és nyelvileg egy oldalon álljanak, bár nem tagadta, vannak pozitív példák ennek az ellenkezőjére is.

Több bibliai történetet megosztott a jelenlévőkkel, a példamutatás céljával. Az igazi házasságban mindvégig meg kell maradnia a szerelemnek, szögezte le. Számos házassággal kapcsolatos gondolatot sorakoztatott fel, s arra ösztönözte közönségét, igyekezzenek megoldani a felmerülő problémáikat, mondván, nincs megoldhatatlan.

„A szeretetet folyamatosan táplálni kell. A szülő legnagyobb, gyermekének adható ajándéka egy boldog család. Fontos, hogy jó példával álljanak elő, hogy a gyermek azt lássa, szülei szeretik egymást” - fűzte hozzá az esperesplébános.

Az előadásokat kötetlen beszélgetés követte, majd a Szent György templomban szentmisére került sor.

(SzC)