Rákot okozhatnak a túl forró italok

Az Egészségügyi Világszervezet összehívott egy 23 tudósból álló kutatócsoportot, hogy megvizsgálják a tea, a kávé és egyéb forró italok rákkeltő hatását. A Harvard Medical School számolt be a legújabb eredményekről.

Rákot okozhatnak a túl forró italok
Illusztrációs felvétel

Bár úgy tűnik, hogy önmagukban az italok nem járulnak hozzá a daganatos megbetegedések kialakulásához, mégis érdemes odafigyelni ezek fogyasztására. Az eredmények szerint ugyanis növeli a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, ha 65 foknál melegebb a tea vagy a kávé, amikor elfogyasztjuk.

Jó hír, hogy a jelentés felülírja a 1991-es eredményeket, amelyek szerint a kávé fogyasztása már önmagában növeli a rák kockázatát. A tudósok az elmúlt 20 év alatt elvégzett több mint 1000 kutatás után sem találtak meggyőző bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a nem túl meleg alkoholmentes italok fogyasztása rákkeltő lenne. A rendszeres alkoholfogyasztás azonban – a dohányzás mellett – továbbra is a nyelőcsőrák egyik fő okozója.

Érdemes vigyázni akkor is, ha csak beugorva egy kávézóba elvitelre kérjük az italunkat, ugyanis az ilyen helyeken általában nagyjából 80 fokos hőmérsékleten szolgálják fel az italokat.

viaDivany