Összeomolhat a nemi erőszakolók mentsvára

Bezárulhat a nemi erőszak büntetlenségének jogi kiskapuja Jordániában: a parlament alsóháza kedden úgy döntött, hogy eltörli a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amely lehetővé teszi egy nemi erőszaktevő számára, hogy elkerülje büntetését, ha feleségül veszi áldozatát.

Összeomolhat a nemi erőszakolók mentsvára
Illusztrációs fotó

A keddi vita során néhány törvényalkotó azzal érvelt, hogy a büntető törvénykönyv 308. cikkelyét "csak" módosítani kell annak érdekében, hogy az továbbra is megvédje a társadalmi megbélyegzéstől az áldozatot a házasság lehetőségének felajánlásával. Jordániában ugyanis a társadalom meglehetősen konzervatívnak mondható, különösen a "családi tisztesség" fogalmát illetően, dacára az ország nyugatbarát politikai irányultságának. Ha például valaki nemi erőszak áldozata lesz, azt megbélyegzik, "szégyenét" csak házasság útján lehet "lemosni".

Az alsóház döntését a felsőháznak és II. Abdalláh jordániai királynak is jóvá kell hagynia.

Szalma Nimsz, a jordániai nők országos bizottságának főtitkára a mostani döntést a jordániai emberi jogi és nőjogi mozgalmak "győzelmeként" értékelte.

Az elmúlt években számos arab országban, így Egyiptomban, Tunéziában és Marokkóban született a mostanihoz hasonló döntés, amely végül eltörölte a nemi erőszak büntetlenségének kiskapuját jelentő cikkelyt az említett országok büntető törvénykönyveiből.

MTI