Ökológiai szégyendíjra jelölték a svájci levegő ázsiai exportját

A "különösen abszurd szállítás" díjára jelölte egy svájci egyesület a dobozolt svájci levegő ázsiai exportját. 

Ökológiai szégyendíjra jelölték a svájci levegő ázsiai exportját
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A dobozba zárt alpesi levegőt a Swiss Air Deluxe cég szállítja Ázsiába, ezen belül például Thaiföldre, csaknem 20 ezer kilométeres távolságra - közölte hétfőn az Alpok-Kezdeményezés nevű civil szervezet, amely a környezetkárosító áruszállítás ellen küzd.

Fotó: amazon.in

Az ökológiai szégyendíjra jelölte az egyesület a Migros áruházláncot is 1500 kilométeren át utaztatott norvég ásványvíz árusításáért. Versenyben van a kétes értékű díjra az Aldi áruházlánc is egy olyan holland sertéshúsféleségért, amelyet Olaszországban dolgoznak fel, majd Ausztriában csomagolnak, mielőtt a svájci boltokba kerül. 

A kipellengérezett vállalatok higgadtan vették tudomásul a jelölést és azt állítják, csak "optimalizálják" a meglévő szállítási kapacitásokat.

A Swiss Air Deluxe azt állítja, hogy "a tüdőre, a szívre és potenciára is jótékony hatást gyakorló" svájci alpesi levegőt Ázsiába kihasználatlanul visszatérő hajókon szállítják, másfelől reklámot csapnak Svájcnak mint márkanévnek.

A dobozos hegyi levegőt egyfajta légzőmaszkkal vehetik magukhoz a szennyezett levegőjű ázsiai nagyvárosok lakói. 

A Voss norvég ásványvíz importjával "vádolt" Migros áruházlánc azzal védekezik, hogy az általa árusított ásványvizek 60 százaléka hazai forrásokból származik. 

Az Aldi védekezésképpen azt közölte: igyekszik úgy megszervezni a logisztikát, hogy a lehető legkevesebb szállítóeszközre legyen szükség, és a termékek a lehető leghamarabb célhoz érjenek.

(MTI)