Nyár 2020: Íme néhány jó tanács, ha idén Szlovéniába tervez nyaralást

Szlovéniába nemcsak a hegyi turizmus kedvelői utaznak szívesen az Alpok miatt, hanem a tenger szerelmesei is, bár az Adriai-tenger partja mindössze 47 kilométer hosszú az országban. A TASR hírügynökség összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az autóval Szlovéniába utazók számára.

Nyár 2020: Íme néhány jó tanács, ha idén Szlovéniába tervez nyaralást
Fotó: TASR

„Szlovéniába Ausztrián vagy Magyarországon keresztül lehet eljutni. A 600 kilométeres utat több mint 6 óra alatt lehet megtenni. A jó autópálya-hálózatnak köszönhetően az ausztriai útszakasz gyors, biztonságos és kényelmes. A Pozsonyból és a Kelet- vagy Közép-Szlovákiából indulóknak inkább a magyarországi útvonalat ajánljuk" - mondta a TASR-nek Ľuboš Kasala, az RTVS munkatársa.

Az autópálya-matricák ára 2020-ig (legfeljebb 3,5 t tömegű személygépkocsikra), amelyek a Szlovéniába utazáshoz szükségesek:

Ausztria

 • 10 napos autópálya-matrica - 9,40 euró
 • 60 napos autópálya-matrica - 27,40 euró egy évig érvényes autópálya-matrica - 91,10 euró
 • Az autósok elektronikus úton is megvásárolhatják a autópálya-matricát a https://shop.asfinag.at/ oldalon.


Magyarország

 • 10 napos autópálya-matrica - 14,90 euró
 • havi autópálya-matrica - 18,80 euró egy évig érvényes autópálya-matrica - 139,80 euró

Magyarországon online is lehet matricát vásárolni.

Sárga-zöld szlovéniai autópálya-matrica ára és érvényessége 2020-ban:

2A kategóriájú autók - legfeljebb 3,5 tonna súlyig, legfeljebb 1,3 méter tengelymagasságig:

 •  heti autópálya-matrica - 15 euró
 •  havi autópálya-matrica - 30 euró
 • éves autópálya matrica - 110 euró


A 2B kategóriájú autók - legfeljebb 3,5 tonna súlyig, legfeljebb 1,3 méter magasságig elsősorban haszongépjárművekre, tranzitjárművekre és egyes terepjárókra:

 • heti autópálya-matrica - 30 euró
 • havi autópálya-matrica - 60 euró
 • éves autópálya-matrica - 220 euró

Elektronikus úton is megvásárolható a matrica.

A matricát a szélvédő bal felső vagy alsó sarkába, vagy a visszapillantó tükör alá kell felragasztani. Jól látható helyen kell lennie, de nem akadályozhatja a kilátást.

Aki nem fizeti ki az autópályadíjat Szlovéniában, arra 300-tól 800 euróig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki. Bírságot szabnak ki akkor is, ha a matrica nincs megfelelően odaragasztva.

Karavankák (Karavanke)-alagút

Szlovéniában további útdíjat számítanak fel az Ausztria (A11) és Szlovénia (A2) közötti határátkelőnél található Karavankák-alagúton való áthaladásért (közel 8 km hosszú). Legfeljebb 3,5 tonna tömegű járművek hajthatnak át rajta, pótkocsival vagy anélkül, és 7,50 eurót kell ezért fizetni.

A szlovén autópályákon a megengedett maximális sebesség 130 km/óra, a gyorsforgalmi utakon 110 km/óra. Lakott területen 50 km/óra, lakott területen kívül pedig 90 km/óra.

A megengedett véralkoholszint 0,5 ezreléknyi, de a 21 évnél fiatalabb sofőrökre vagy azokra, akiknek kevesebb mint két éve van jogosítványuk, zéró tolerancia vonatkozok. Ittas vezetésért 300–1200 euró pénzbírságot szabhatnak ki.

Figyelem! Ha meghibásodik az autó vagy baleset történik, mindenki, aki a járműből kiszáll, köteles fényvisszaverő mellényt viselni. Akin nincs, arra 100 euró bírságot szabhatnak ki. Ha pedig a sofőr elfelejti bekapcsolni a fényszórót, 40 euróra büntethetik.

A Szlovénia területén kiszabható további bírságok:

Gyorshajtás autópályán és gyorsforgalmi úton:

 • 10 km/óráig 40 euró
 • 10 és 30 km/óra között 80 euró
 • 30 és 40 km/óra között 160 euró
 • 40-50 km/óráig 250 euró.

Ha a biztonsági öv nincs bekapcsolva - 120 euró.
Szabálytalan parkolás – 40-200 euró.
Telefonálás vezetés közben - 120 euró.

Ha a sofőrök megpróbálják elkerülni Szlovéniában az autópályák fizetős szakaszait, megtörténhet, hogy felhajtanak az autópályára anélkül, hogy ezt észrevennék, és már nem tudnak visszatérni az ingyenesen használható útra. A szlovén rendőrség pedig nagyon éberen figyeli az egyes szakaszokat, és szigorúan megbírságolják a szabálytalankodókat.

Ha a sofőr a helyszínen, vagy nyolc napon belül befizeti a bírságot, akkor a kiszabott összeg felét fizeti. Egyébként a teljes összeget kell kifizetnie. Ha azonban nem fizet a helyszínen, a szlovén jogszabályok értelmében a rendőrségnek joga van elkobozni a sofőr okmányait. Vagyis előfordulhat, hogy ideiglenesen elveszik a személyi igazolványát, a jogosítványát vagy az autó műszaki engedélyét, és csak a kiszabott bírság megfizetése vagy a hathónapos határidő letelte után adják vissza.

További hasznos információk, beleértve a szlovén autópályák használatára vonatkozó tudnivalókat is, a www.amzs.si és a www.promet.si oldalon találhatók.

„Azoknak a gépjárművezetők, akik külföldi kirándulásra indulnak, a koronavírus-járvány miatt korlátozásokkal kell számolniuk” – figyelmeztetnek a szakértők. Ezért nem árt az utazás előtt tájékozódni arról, milyen szabályok érvényesek az adott országban és üdülőhelyen.

Szlovéniában call-centrumot hoztak létre, a 080 1404-es telefonszámon a COVID-19-cel kapcsolatos összes információt megtudhatjuk. Külföldről a +386 1 478 7550-es telefonszámot kell hívni.

A Szlovén Köztársaság rendőrsége ügyfélszolgálatot működtet, ahol minden információt megkapunk a határokon uralkodó helyzetről, ha felhívjuk a 00386 1 514 70 01-es telefonszámot.

A szlovén autópályákról és gyorsforgalmi utakról a forgalmi információs központ (PIC) 1970-es telefonszámán kaphatunk tájékoztatást.


(TASR)