A nőket mellőző katalógusa miatt pereli az IKEA-t egy izraeli nő

A nők elleni diszkrimináció címén indít pert egy ultraortodox zsidó nő nevében egy izraeli szervezet az IKEA ellen, amiért az nőket mellőző katalógust adott ki, hogy az ultraortodox lakosság kedvében járjon.

A nőket mellőző katalógusa miatt pereli az IKEA-t egy izraeli nő
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az Izraeli Vallási Akcióközpont (IRAC) 3,6 millió euró értékű kártérítést követel csoportos per keretében tízezer "megsértett" ultraortodox nőnek, fejenként 363 eurót. 

A 2017-ben kiadott, úgynevezett "kóser katalógus" képein csak férfiak és fiúk láthatóak, még azokon is, amelyek családokat hivatottak ábrázolni. 

"A csoportos per célja, hogy kártalanítsuk azokat a nőket, akiket az IKEA diszkrimináló és kirekesztő viselkedése megsértett"

- mondta Orli Eresz Lahovszki ügyvéd. 

A panaszt egyelőre még be kell fogadnia az illetékes bíróságnak. 

Az IKEA nem nyilatkozott a panasszal kapcsolatban. A svéd vállalkozás két éve a kritikákat követően már bocsánatot kért a katalógusért.

Izraelben a 9 milliós lakosság tíz százaléka ultraortodox, az ősi vallási előírásokat szigorúan betartó zsidó. Közülük többen saját városokban és negyedekben élnek, ilyen például a jeruzsálemi Mea Searim. A férfiak gyakran a vallás tanulmányozásának szentelik életüket, míg a nők dolgoznak. 

A lányoknak és asszonyoknak szoknyát és zárt, karokat fedő ruhát és zárt cipőt kell hordaniuk. A férjezett nőknek hajukat paróka vagy kendő alá kell rejteniük. A nők nyilvános ábrázolása tiltott.

(MTI)