A női nemiszerv-csonkítás a súlyos jogsértésen túl számszerűsíthető gazdasági költségekkel is jár

A női nemiszerv-csonkítás olyan súlyos emberijog-sértés, amely azon túl, hogy jelentős mértékben károsítja világszerte több millió lány és nő fizikai és mentális egészségét, egyes országokban számszerűsíthetően komoly gazdasági költségekkel is jár - hívta fel a figyelmet csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 

A női nemiszerv-csonkítás a súlyos jogsértésen túl számszerűsíthető gazdasági költségekkel is jár
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A szervezet adatai szerint mintegy 1,4 milliárd dollárra tehető azoknak a kiadásoknak az összege évente, amelyek a nem orvosi indokból elvégzett női nemiszerv-csonkítások miatt több ország egészségügyi költségvetését terhelik. A gyakorlat ugyanis nőgyógyászati, szülészeti, urológiai és pszichológiai komplikációkkal jár, amelyek fedezése akár az egészségügyi büdzsé 30 százalékát is kiteheti egyes országokban.

A WHO a csonkításokkal szembeni zéró toleranciának szentelt nemzetközi napon hangsúlyozta: a nemi diszkrimináció egy szélsőséges formájáról van szó, és sokkal több erőforrást kellene fordítani arra, hogy végre felszámolják a néhány afrikai és közel-keleti országban, valamint Indonéziában elterjedt gyakorlatot.     

Jelenleg a világ 31 országában legalább 200 millió olyan lány és nő él, akiket nemiszerv-csonkításnak vetettek alá. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) becslése szerint az érintett kislányok több mint 90 százalékát Szomáliában, Guineában és Dzsibutiban csonkítják meg.

(MTI)