Női biztonsági övezet hoznak létre a berlini szilveszteri ünnepségen

Egy német rendőri szakszervezeti vezető bírálta az ötletet.

A DPolG nevű német rendőri szakszervezetet vezető Rainer Wendt bírálta, hogy biztonsági övezetet hoznak létre a nőknek a berlini szilveszteri ünnepségen - írta szombati számában a Neue Osnabrücker Zeitung című helyi napilap.

Wendt szerint egy ilyen létesítmény felállítása azt a "lesújtó üzenetet" közvetíti, hogy a nők nincsenek biztonságban a támadásoktól a zónán kívül.

A szakszervezeti vezető úgy vélekedett, hogy a lépés figyelmen kívül hagyja a politikai dimenziót. Németországban két évvel ezelőtt több száz nő fordult a rendőrséghez, mert szexuálisan zaklatták vagy meglopták őket a szilveszteri tömegben Kölnben.

Berlinben az idén ennek elkerülése érdekében átveszik a müncheni Oktoberfesten sikerrel alkalmazott megoldást, és nagyméretű sátrakból álló biztonsági övezetet alakítanak ki nőknek a világ legnagyobb szilveszteri bulijaként is emlegetett belvárosi szabadtéri rendezvény területén. A német főváros jelképeként számon tartott Brandenburgi kapunál felállított sátorban a városi krízisintervenciós szolgálat szakemberei nyújtanak segítséget az esetleg szexuális zaklatás áldozatául eső nőknek.

A rendezvény szervezői elmondták, hogy a létesítmény felállítását a berlini rendőrség szorgalmazta. Más biztonsági óvintézkedéseket is életbe léptetnek, például betonoszlopokat állítanak fel egy esetleges tömeges gázolásos merénylet elkerülése érdekében, valamint a belépőkapuknál tüzetesen átvizsgálják a csomagokat.


MTI/para