A nőgyógyászokkal nem egyeztettek, de az OĽaNO beterjeszti javaslatát az abortuszról

A Szülészeti-Nőgyógyászati Kamara vezetője szerint velük nem egyeztettek róla, szerinte ráadásul a mostani szlovákiai törvénykezést a témában az Európa Tanács is megdicsérte.

Anna Záborská, aki a Keresztény Unió nevű formáció vezetőjeként társaival az OĽaNO listáján jutott be a parlamentbe, korábban azzal győzködte a képviselőket, hogy mint Martin Luther Kingnek, úgy neki is van egy álma, melyben Szlovákiában minden gyermek megszülethet és méltó életet élhet. A SME közlése szerint a törvényjavaslat beterjesztői, 13 OĽaNO képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy nem korlátozni szeretnék a nőket a döntésükben, hanem tájékoztatni őket, hogy jobb döntést hozhassanak.

2019-ben 5800 mesterséges terhességmegszakítást végeztek el Szlovákiában, ami 200-zal kevesebb, mint 2018-ban, és 20 ezerrel kevesebb, mint 1997-ben. A 22 évvel ezelőtti állapothoz képest tehát az abortuszok száma mintegy 70%-kal csökkent, a törvényjavaslat beterjesztői szerint viszont ennek ellenére módosítani kell.

Martin Redecha Szülészeti-Nőgyógyászati Kamara vezetője szerint erről nem kérték ki a véleményüket. Hozzátette, ettől függetlenül a jelenlegi törvénykezést megfelelőnek tartják, és ugyan szerinte meglehetősen liberális, de az Európa Tanács is megdicsérte érte Szlovákiát, mivel nem jár sok komplikációval.

A javaslat tartalmazná például, hogy 48 óráról 96 órára nőne a várakozási idő a terhességmegszakítás kérvényezése és annak elvégzése között. Záborská szerint ugyanis a 48 óra rendkívül gyorsan eltelik, ezzel szemben a SME által megszólaltatott Peter Kaščák, a Trencséni Egyetemi Kórház szülész-nőgyógyászati klinikájának vezetője szerint a nők nem ez alatt a 48 óra alatt hoznak döntést, hanem azt már megtették korábban. 

Jelenleg a terhesség 12. hetéig végezhető el a mesterséges terhességmegszakítás, azt követően csak abban az esetben, ha az orvos megállapítja, hogy a magzat genetikai hibával rendelkezik, rosszul fejlődik, vagy veszélyezteti a kismama életét. A javaslat beterjesztői viszont szeretnék elérni, hogy két ilyen orvosi véleményre is szükség legyen, mégpedig különböző kórházak különböző orvosától, kivéve ha a kismama élete forog kockán, és sürgős beavatkozásra van szükség.

Záborská szerint számos példa van arra, hogy egy jobb felszereltségű kórház pontosabb képet tud adni a kismamának a magzatról, az orvosok szerint viszont számos vizsgálatot végeznek el, amivel eleve megállapítást nyer, ha a magzat valóban rosszul fejlődik, és abban az esetben, ha az ultrahangos vizsgálatnál vagy a vérvételnél az orvos erre utaló jelet talán, úgy is kiegészítő vizsgálatokat rendelnek el, hogy megállapíthassák, miről van szó. Kaščák szerint csak felesleges komplikációkkal jár, ha két különböző helyről kérnek orvosi jelentést a nőtől a rosszul fejlődő vagy genetikailag hibás magzatról.

Az állam pillanatnyilag 829 eurót fizet a szülőknek a baba születése után, ám a javaslat szerint ennek felét már a terhesség 12. hetének letelte után kifizetnék, hogy a szülők felkészülhessenek a baba érkezésére és megvásárolhassák az ahhoz szükséges eszközöket. Jócskán megemelnék a születés után járó állami támogatást, amennyiben súlyos egészségkárosodásban szenvedő gyermek születik, az összeg 3100 euróval lenne magasabb.

A javaslat az elfogadása esetén már 2020 novemberétől hatályba lépne. Kedden szavazhatnak róla.

(SME)