A komáromi iparisták sikere

camera

1

A komáromi iparisták sikere

Kardoš Benjámin, Szabó Kálmán Tamás, Matus Rebeka, Terbák Kitti Orsolya, Kuruc Levente 

Megosztás

A Palóc Társaság pályázatán a történelem iránt érdeklődő diákoknak lehetőségük nyílt a kiterjedt kutatómunkán kívül lakóhelyükhöz, az őket körülvevő világhoz fűződő érzéseik, gondolataik, javaslataik kinyilatkoztatására. A komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola diákjai már évek óta szép számmal kapcsolódnak be ebbe a nemzetközi szintű megmérettetésbe.

A legsikeresebb pályamunkák íróinak járó oklevelet a diákok január 27-én, szombaton vehették át Budapesten, a Klebelsberg-kastélyban.

A második helyezett az első évfolyamba járó, elektrotechnikai szakon tanuló Kardoš Benjámin „Séta bölcsőhelyemen„ című esszéjében lakóhelye, Tompa nevezetességeit, történelmét mutatta be. A részletesen kidolgozott pályamunka alapos kutatások eredménye. A szintén első osztályos Szabó Kálmán Tamás is szülőfalujába, a festői szépségű Negyed községbe kalauzolta el az olvasót, kitérve a község hagyományaira és a régi népszokásokra is. Pályamunkájáért a harmadik helyezettnek járó oklevelet vehette át.

A pati Kuruc Levente adatközlője nagyapja, Rehák György volt. Az ő visszaemlékezéseinek köszönhetően elevenedik meg Levente esszéjében az 1965-ös árvíz és még több, érdekes, múltbeli esemény, melyek nagy hatással voltak a község lakóinak mindennapjaira. Ő a zsűri külőndíját vehette át, akárcsak a két gútai diáklány, Matus Rebeka és Terbák Orsolya Kitti is. A iskola műszaki-informatikai szolgáltatások szakán tanuló lányok közös munkája hiánytalanul mutatja be a kisváros történelmét, régi és még élő hagyományait, de kiemelt helyet kapnak benne a jelenkori értékek, valamint a fontos gútai látnivalók is.


(PaedDr. Tóth Katalin)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program