Még nem volt dél, mire Fico már mindenkinek eszet osztott!

camera

1

Még nem volt dél, mire Fico már mindenkinek eszet osztott!

Robert Fico (Fotó: TASR) 

Megosztás

Programkonferenciát tart szombaton a Smer-SD, ezen mondott beszédet Robert Fico pártelnök, illetve Peter Pellegrini miniszterelnök is.

Fico emlékeztetett arra, hogy pártja antifasiszta, demokratikus, európai és euroatlanti irányultságot képviselő formáció, amely képes az önreflexióra. "Nagyra becsülöm, hogy 2018-ban jelentős belső döntéseket voltunk képesek meghozni, amelyek nem voltak könnyűk senki számára, számomra és mások számára sem voltak könnyűk, akik folytattuk" – húzta alá.

Megdicsérte Peter Pellegrini munkáját. Véleménye szerint a Smer-SD-nek nagy esélye van arra, hogy ismét megnyerje a parlamenti választásokat, amire február 29-én kerül sor.

Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy Szlovákia történetében egyetlen párt sem ment keresztül olyan szintű mediális mészárláson, mint a Smer.

Élesen bírálta Zuzana Čaputová köztársasági elnököt a Dobroslav Trnka exfőügyész szabadlábra helyezése kapcsán tett lépése miatt, az államfő ugyanis magához rendelte Jaromír Čižnár főügyészt és Milan Lučanský országos rendőrkapitányt, hogy magyarázatot adjanak a cselekményre. "Mégis mit kéne megmagyaráznia a főügyésznek és a rendőrkapitánynak?! Mégis hol élünk?! Vagy elfogadjuk, vagy nem fogadjuk el a büntetőjogi szervek döntéseit…" – fogalmazott.

A párt programja kapcsán megemlítette, hogy az három pilléren nyugszik:
Az egyik a nyugdíjasok 13. nyugdíjának bevezetése, amely mindenki számára egységesen 460 eurót jelentene.
A másik a családokat érinti: 13. családi pótlékban részesülnének, amit augusztusonként, a gyermekek iskolaévének kezdete előtt fizetnének ki.
A harmadik pillér az orvosok Szlovákiában való megtartását érinti – de leginkább kényszerrel. Fico azzal érvelt, hogy ha így megy tovább, akkor 2024-ben 3 ezer orvos hiányzik majd Szlovákiából. Emlékeztetett arra, hogy négy olyan egyetem is van Szlovákiában, amelyen orvosi tanulmányokat folytathatnak, a hatéves képzés pedig 50-55 ezer euró közti összegbe kerül. Éppen ezért szeretné elérni, hogy a végzett orvosok kénytelenek legyenek itthon ledolgozni 10 évet, ellenkező esetben, ha külföldre távoznak, 55 ezer eurót kellene fizetniük az államnak az itthon folytatott tanulmányaikért.

Fico megismételte a bevándorlókat és a már szlovákiai muszlimokat érintő magvas kijelentését is, miszerint "nem akarok itt egységes muszlim közösséget, nem akarok!".

(TASR)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program