Alighogy ellenőrizte a kazánházat, jött a robbanás és a házmester szeme láttára temetett be törmelék három nőt

2019. december 9. - 07:51 | Régió

A gázrobbanás sújtotta eperjesi 12 emeletes Munkácsi utcai panelház 7-es számú bejáratának házmestere nyilatkozott a Nový Čas-nak.

Alighogy ellenőrizte a kazánházat, jött a robbanás és a házmester szeme láttára temetett be törmelék három nőt
Fotó: TASR

Mojmír Květoň nem tudta megmondani, hogy a ház melletti munkálatok miatt történhetett-e a robbanás a panelház felső emeletein, viszont véleménye szerint a hibát nem közvetlenül a házban követték el.

"Biztosan nem a lakóházban szivárgott a gáz. A ház elektromos, gáz- és víz vezetékeit, felszállóvezetékeit teljesen kicserélték" - fogalmazott. Emellett szavai szerint a kazánházban gázszivárgásmérőt helyeztek el.

"Mindegyik mérőberendezés működött, minden évben revíziót hajtottak végre rajtuk" - tette hozzá.

Röviddel a robbanás előtt lement a kazánházba, hogy kiszellőztessen, mivel kint is érezték a gázt. Így tettek a szomszédban is. Ám azután alighogy kiért az épületből, jött a robbanás. A ház bejárata előtt állt ekkor három asszony, akikre rázuhant a törmelék. "Az egyikük túlélte, neki segítettem. A másik a törmeléken feküdt, a harmadikat pedig betemette" - mesélte.

Mojmír Květoň szerint nem a fűtőberendezések hibája okozhatta a robbanást. Emlékeztetett, hogy a kazánház gyakorlatilag érintetlen maradt, a felső emeleteken történt a robbanás. Emellett a liftakna is égni kezdett, ahol nincs gázvezeték. "A gáz valahol a föld alatt terjedhetett szét" - vélekedett.

Eltér a véleménye a tűzoltókétól, akik állítják, a ház rekonstrukciója a tűzvédelmi előírásoknak nem felelt meg. Meg van róla győződve, hogy a hiba nem az ő részükről történt.

(Nový Čas)