„Kilenc gyerekükkel tették fel őket a vagonokba” – újabb botlatóköveket helyeztek ki Dunaszerdahelyen

camera

16

„Kilenc gyerekükkel tették fel őket a vagonokba” – újabb botlatóköveket helyeztek ki Dunaszerdahelyen

Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints! 

Megosztás

Dunaszerdahelyen tavaly helyezték ki az első botlatóköveket. Kornfeld Tibor, a helyi zsidó hitközség tagja kezdeményezte a kihelyezésüket, mégpedig nagyszülei Kornfeld Ármin és Gizella, valamint lányuk, Terézia emlékére.

A botlatókövek a városból 75 évvel ezelőtt elhurcolt zsidó polgárok egykori lakhelyeire emlékeztetnek. Idén, az elmúlt hónapokban a 75. évforduló alkalmából további 63 botlatókő került kihelyezésre a város 11 pontján, melyeket szombaton avattak fel.

Kornfeld Tibor egy séta részeként mutatta be az elhunytak Dunaszerdahelyre érkező leszármazottainak, merrefelé laktak felmenőik. Az első állomása ennek a sétának a Sárga kastéllyal szembeni terület volt, ahol az Altmann család egykori otthona állt. Itt 12 botlatókövet helyeztek ki.

Hájos Zoltán polgármester rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy a városi önkormányzat pozitívan állt a zsidó hitközség kezdeményezéséhez, ami a botlatókövek kihelyezésének projektjét érintette. „A holokauszt 70. évfordulója alkalmából adakozásból és a város forrásaiból már megépült egy emlékmű, méltó emlékhelyet állítva azoknak, akiket a városból elhurcoltak. Ez viszont egészen más, személyes jellegű emlékhely.

Miután a jelenben élünk e a jövőben gondolkodunk, fontos, hogy a múltunkkal is tisztában legyünk, és a fiataljainknak el tudjuk mondani, hogy Dunaszerdahelynek igen is szerves része volt a zsidó közösség és a mai napig az” – húzta alá.

„Ezekben az utcákban a lakosok 80-90%-a zsidó volt. Nem a periférián laktak, hanem a centrumban, mert minden utca közel volt a zsinagógához” – jegyezte meg Kornfeld. Hozzátette, a Sárga és Fehér kastélyok is egykor zsidó tulajdonban voltak, előbbi a Dukes és Herzog cég székhelyeként is funkcionált, utóbbi pedig a Wosner családhoz tartozott.

A Sárga kastélynál felszólalt Galon Lea, aki anyai ágról az Altmann családhoz tartozott. „Nagy köszönet a zsidó hitközségnek, hogy hála nektek itt vagyok a városban, ahol születtem” – emlékeztetett. Elmondta, hogy nagyapja, nagyanyja és édesanyja 10 testvérével együtt meghalt a holokauszt idején. „Innen utazott el anyukám – ő volt a legidősebb testvér – Budapestre, ahol 1944 márciusában elkapta a Gestapo” – közölte. Az itthon maradottakat először a városi gettóba zsúfolták, majd a zsinagógában töltöttek egy hetet, végül Galon Lea elmondása szerint azon a szörnyű napon, 1944. Június 15-én feltették a vagonokba.

„Nem tudom elképzelni azt a három napot, míg kilenc kisgyerekkel együtt Auschwitzba tartottak – a legidősebb 14, a legkisebb nem volt egyéves sem” – fogalmazott.

A következő megálló a Rózsa utca volt, amelynek ma három pontján is találunk botlatóköveket. A Vásártér felőli oldalán állt a Wosner család háza. „Wosner Jenő, az apuka, gabonakereskedő volt, lisztet gyártott és árult. Volt neki 20 hektár mezőgazdasági területe Várkonyban, ott gazdálkodott, és volt egy saját kis malma, ahol őrölte a gabonát” – mesélt a családról Kornfeld Tibor.

A Wosner család több tagja is a sétán résztvevő több tucatnyi főből álló tömegben volt. Egyikük felmutatott egy fotót, melyen odaveszett hozzátartozói voltak, és kifejtette, már csak ő az egyetlen, aki mesélni tud róluk, mivel testvérei már távoztak az élők sorából.

A Wosner család egykori házával szemben állt Leichték otthona (ma egy új épület, melyben a patika is található). Argentínában született, Peruban és Budapesten tanult, utóbbi városban megnősült leszármazottjuk, José Andrés Lacko beszélt e ponton arról, hogy 1944-ben hozta meg a város akkori kormányzata azokat a rendeleteket, melyek szerint szigorúan tilos volt üdvözölni a zsidókat, fogadni köszöntésüket, beszélni, levelezni velük, bármit adni nekik, elfogadni tőlük.

„A keresztények kötelesek voltak azonnal bejelenteni a zsidókat, ha látták őket a postán, a moziban, a kávézóban. 75 éve, június 15-én a gettóból az állomásra, onnan pedig Auschwitzbe szállították őket. Jósef Leicht és Netti Weiss leszármazottai ma tudomásul vehetik, hogy a hagyományaik és a gyökereik tovább élnek és a város tiszteli őket” – emelte ki.

Ezekkel együtt összesen 11 helyszínen jártak a séta résztvevői, hogy megtekintsék a kihelyezett 63 botlatókövet és egyéb emlékhelyeket. Többek között a Bartók Béla sétányon, a Vámbéry téren, a Bihari szálló előtt, a Bacsák utcában.

A botlatóköveket Gunter Demnig német szobrász helyezi ki Európa-szerte a második világháború zsidó áldozatainak emlékére, azok lakhelyei közelében. Tulajdonképpen 10x10 centiméteres macskakövekről van szó, melyeket egy réztábla borít, ezeken olvashatók a holokauszt áldozatainak adatai, akiknek emlékét szolgálja az adott kő.

A művészben a 90-es évek elején fogalmazódott meg a botlatókövek projektje egy kölni művészi akció kapcsán. 1994-re készítette el az első 250 botlatókövet, melyet a kölni evangélikus templomban, az Antoniterkirchében mutatott be. A következő év januárjában helyezte ki a városban az első követ, mivel azonban erre engedély nélkül került sor, eljárást indítottak ellene. 1996-ban a berlini Kreuzberg városrészben helyezett ki ugyancsak engedély nélkül 51 követ, 1997-től viszont már hatósági engedélyekkel rakja le őket számos európai város sétálóutcáiban. Jelenleg 24 országban mintegy 70 ezer ilyen botlatókő található.

(SzT)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program