Tizedik hete tüntettek Belgrádban az államfő ellen

camera

1

Tizedik hete tüntettek Belgrádban az államfő ellen

cgek9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtnpjn01eqv8vowi4ztrkndljmgiwnde4ntu3zdg2mtjmnmfjntaxnwuuanblz5gtas0c5acbotab 

Megosztás

Tizedik hete tartottak újra tömegtüntetést szombaton Belgrádban Aleksandar Vucic szerb elnök lemondását követelve.

Több ezren vonultak az utcákra azzal vádolva az elnököt, hogy autokratikus eszközökkel irányítja az országot, megfojtja a szabad sajtót és a demokráciát a balkáni országban.

Több más vidéki városban már péntek este is voltak tiltakozó megmozdulások. A demonstrációk novemberi kezdete óta első alkalommal Gracanicában, a koszovói szerb enklávéban is tartottak tüntetést.

Vucic közben ellenkampányba fogott, és "a szerbek jövője" mottóval az országot járja, hogy személyesen propagálja kormánya eredményeit, illetve hogy meghallgassa az emberek véleményét. Ezen a héten a dél-szerbiai Vranje és Bujanovac településekre látogatott el.

A tíz hete, szombatonként tartott tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Vucic vezette Szerb Haladó Párthoz (SNS) köthetők.

A tüntetések mögött egy olyan ellenzéki szövetség áll, amelynek soraiban baloldali és jobboldali pártok egyaránt megtalálhatóak.

MTI

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program