Ebola - Mozgásbeli, kognitív és látási problémáktól szenvednek a túlélők

Megosztás

Súlyos mozgásbeli, kognitív és látási problémák sújtják a 2014-15-ös nyugat-afrikai ebolajárvány azon túlélőinek csaknem 80 százalékát, akiknek egy évvel a betegségből való felépülést követően mérték fel a fizikai és mentális állapotát a kutatók.

A Liverpooli Egyetem és a Trópusi Orvoslás Liverpooli Iskolájának szakemberei azt vizsgálták, hogy milyen egészségi problémákkal küzd a túlélők egy csoportja 12 hónappal azután, hogy hazaengedték őket a Sierra Leone fővárosában, Freetownban működő 34 Military Hospital (MH34) klinikáról – olvasható az eurekalert.org tudományos hírportálon.

A vizsgálatba 27 ebolatúlélőt, kontrollcsoportként pedig hozzájuk közel álló, de nem megfertőződött 54 személyt vontak be.

A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben saját maguknak kellett értékelniük az aktuális fizikai és mentális állapotukat. A kérdőív hat területre terjedt ki: látás, hallás, mozgás, öngondoskodás, kommunikáció és kognitív képességek. Az alanyoknak ezenkívül a szorongás, a depresszió, a fájdalom és a fáradékonyság általuk tapasztalt mértékét és gyakoriságát is meg kellett határozniuk.

A túlélők sokkal nagyobb arányban számoltak be problémáról a hat terület legalább egyikén, mint a kontrollcsoport tagjai.

A Clinical Infectious Diseases című folyóiratban közölt eredmények szerint összességében a túlélők 78 százaléka, míg a kontrollcsoport tagjainak mindössze 11 százaléka küzd problémákkal a vizsgált területeken.

A túlélők számára sokkal nagyobb nehézséget jelent 100-500 méter gyalogséta megtétele, vagy 12 lépcsőfok megmászása, mint a kontrollcsoport tagjainak. Sokkal nagyobb mértékű fájdalomtól, fáradtságtól, szorongástól és depressziótól szenvednek, továbbá jóval nehezebben tudnak felidézni dolgokat, koncentrálni és körülbelül nyolcszor nagyobb valószínűséggel küzdenek látási nehézséggel, mint a kontrollcsoport tagjai.

A szakemberek szerint az eredmények a túlélők hosszú távú rehabilitációjának szükségességére hívják fel a figyelmet. "A posztebola-szindróma megértése segítheti az ebolavírus, valamint az egyéb járványok túlélőinek jövőbeli kezelését" – fogalmazott Janet Scott, a Liverpooli Egyetem munkatársa.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 2014-es járvány, amely alapvetően Guineán, Sierra Leonén és Libérián söpört végig, mintegy 28 600 embert érintett, és több mint 11 300 halálos áldozatot követelt.

(MTI)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program