Nem találtak szignifikáns kapcsolatot a hintőpor használata és a petefészekrák között

Nem talált szignifikáns kapcsolatot a hintőpor, vagyis a talkum használata és a petefészekrák kialakulása között egy több mint 250 ezer nő adatainak felhasználásával készült amerikai tanulmány. 

Nem találtak szignifikáns kapcsolatot a hintőpor használata és a petefészekrák között

Az elemzés eredménye nem teljesen egyértelmű, de ennél nagyobb bizonyító erővel rendelkező tanulmány nem lehetséges a hintőport személyes higiéniára használó nők egyre csökkenő és immár elenyésző száma miatt.

A kutatás eredményei a Journal of the American Medical Association (JAMA) című tudományos lapban jelentek meg.

A nők évtizedeken át használtak hintőport a nemi szervek környékén a nem kívánt szagok és a nedvesség csökkentésére közvetlenül vagy fehérneműben, betétekben. A hintőpor használata azonban vitatottá vált, miután felmerült, hogy esetleg növelheti a rák kockázatát.

Az 1970-es években vetődtek fel azok a félelmek, hogy az ásványi talkum azbeszttel szennyeződhet, mivel ezek az ásványok a természetben gyakran egymás mellett találhatók.

Egyes kutatások arra jutottak, hogy kimutatható az összefüggés a petefészekrák és a talkumpor, vagyis hintőpor használata között. Ezeket az eredményeket azonban kétségbe vonták a tanulmányokba bevont nők alacsony száma vagy a kutatások metodológiája miatt.

A hatást azért is nehéz izolálni, mivel a petefészekrák önmagában ritka: a nőknek csupán 1,3 százalékát érinti élete során.

A JAMA által bemutatott kutatás vezetője, Katie O'Brien az Egyesült Államok környezetegészségi tudományokkal foglalkozó országos intézetének (NIEHS) munkatársa és kollégái négy nagy tanulmány adatait elemezték, melyek összesen negyedmillió nő 1982 és 2017 közötti adatait foglalják össze.

A kutatások során a résztvevőknek 1-2 évente feltettek az egészségükre és a hintőpor használatára vonatkozó kérdéseket.

A résztvevő 252 745 nő közül 2168-nál alakult ki petefészekrák 11,2 év alatt.

Nem találtak azonban statisztikailag jelentős összefüggéseket, ha összehasonlították a hintőport használó és nem használó nők csoportját. Akkor sem voltak jelentős összefüggések, amikor a hintőpor használatának gyakoriságát és hosszát vizsgálták.

Kevin McConway, a brit Open University kutatója "jó, alapos és kompetens tanulmánynak" nevezte a kutatást, de hozzátette, hogy ez sem tudja határozottan kizárni a talkum és a rák közötti kapcsolatot. A kutatás alapján azonban megállapítható, hogy ha létezik is a kockázat, az nagyon kicsi - mutatott rá a brit kutató.


(MTI)