Nem létezik egyetlen, homoszexualitást okozó gén egy kutatás szerint

Nem létezik egyetlen „meleggén”, rengeteg génvariáns és a környezet együttes hatására választhat az egyén azonos nemű partnert - állapította meg egy kiterjedt tudományos kutatás, amely a szexuális viselkedés biológiai alapjait vizsgálta.

Nem létezik egyetlen, homoszexualitást okozó gén egy kutatás szerint
Fotó: pixabay

Mintegy félmillió ember DNS-én és szexuális tapasztalatain alapuló adatokat elemezve a tudósok arra jutottak, hogy több ezernyi, de nagyon kis hatású génvariáns köthető a homoszexuális viselkedéshez.

A Science című tudományos lapban bemutatott kutatási eredmények szerint a genetikai markerek közül mindössze öt kapcsolható össze szignifikánsan az azonos neműek iránti vonzalommal, de a kutatók szerint még ezek is távol állnak attól, hogy egyértelműen meghatározzák a személy nemi preferenciáit. 

Andrea Ganna, a finnországi Molekuláris Orvostudományi Intézet biológusa, a kutatás egyik vezetője szerint ezeknek nagyon kis hatásuk van, összességében a résztvevők által megnevezett homoszexuális viselkedés kevesebb mint egy százalékában játszhattak szerepet.

Ez azt jelenti, hogy a nem genetikai alapú tényezők - mint a környezet, a neveltetés, a személyiség - jóval jelentősebbek annak befolyásolásában, hogy az illető milyen szexuális partnert választ, csakúgy, mint a személyiség, a viselkedés és a fizikai jellemzők esetében.

Melegjogi aktivisták üdvözölték a tanulmányt. Mint kiemelték, „még több bizonyítékot szolgáltat arra, hogy melegnek vagy leszbikusnak lenni az emberi élet része”.

„Ez az új kutatás megerősíti azt a régóta vallott nézetet, amely szerint nincs meghatározható mértéke annak, mennyire befolyásolja a természet és mennyire a neveltetés azt, hogy valaki homoszexuális lesz-e vagy sem”

- mondta Zeke Stokes, a GLAAD amerikai melegszervezet munkatársa.

MTI