Nagyot zuhant a házasságkötések száma tavaly Szlovákiában

A járvány ideje alatt rekordmértékben csökkent a házasságkötések száma Szlovákiában, Csehszlovákia 1918-as megalakulása óta tavaly volt a legalacsonyabb – írja a Denník N.

Nagyot zuhant a házasságkötések száma tavaly Szlovákiában
Fotó: Pixabay - illusztráció

A pandémia második hulláma miatt csaknem harmadával csökkent a házasságkötések száma. A házasodó felek életkora szempontjából is erősödött az a tendencia, miszerint egyre többen tolják ki az esküvőt idősebb korukra.

A friss házasok jelenleg átlagosan 7,5 évvel idősebbek, mint 1993-ban voltak.

Tavaly megközelítőleg 23 800 pár fogadott örök hűséget, ami több mint 6400-zal (21 százalékkal) kevesebb, mint az elmúlt öt év átlaga.

Az esküvők számában a legjelentősebb csökkenés tavaly március és június között volt. Ez alatt a négy hónap alatt mindössze fele annyi esküvőt tartottak, mint az előző évek átlaga.

A házasságkötések számának csökkenését a járványhelyzet és az amiatt bevezetett intézkedések okozták, amelyek meghatározták, hogy milyen feltételek mellett lehet megtartani a szertartást.

„A tavaszi visszaesést a nyár folyamán sem sikerült kompenzálni, annak ellenére sem, hogy augusztusban és szeptemberben több házasságkötés került nyilvántartásba, mint az előző öt év átlaga ebből az időszakból” – közölte a Statisztikai Hivatal.


(DenníkN)