A mozgás fontossága gyermekkorban

A gyermekek életének első hat évében a legnagyobb változást a mozgás és beszéd fejlődése jelenti. A mozgás mindenki számára nagyon fontos egészséges életvitelünk szempontjából, amely már egészen kis korban, a gyermek igényének és érettségi szintjének megfelelően kiválasztva egy egész életre meghatározó lehet. 

A mozgás fontossága gyermekkorban

Szülői felelősségünk az elfoglaltságok és a tevékenységek egészséges egyensúlyának kialakításában van. Annak a gyermeknek, aki a számítógép előtt ül nincs szüksége önállóságra, kezdeményezőkészségre, alkotó tevékenységre. Ezzel szemben a mozgás kezdeményezőkészségüket, találékonyságukat és önállóságukat fejleszti.

A gyerekeknek meg kell tanulniuk megtalálni helyüket a közösségekben. A sportkörök, tánccsoportok segítenek abban, hogy a gyerekek ne legyenek se félénkek, se visszahúzódók, de agresszívak, intoleránsak vagy együttműködésre képtelenek se.

Mi szülők a legeredményesebbek akkor vagyunk, ha mi is együtt sportolunk velük. A mozgási mechanizmus kihat a légzésre, a szívműködésre, a vérkeringésre és általában az emberi test életműködésére.

Érdemes kipróbáltatni gyermekünkkel többféle sportágat, táncot, zenét, nyelveket, hogy csemeténk melyikre is fogékony, csak így dőlhet el igazán. Könnyű, nem megterhelő testmozgást már egészen kis korban elkezdhetünk gyermekünkkel, azonban az intenzív, versenyszerű sportolással érdemes várni. A nagyon intenzív mozgásformák túl korai űzése, legyen az bármilyen sportág, kedvezőtlenül befolyásolhatja a gyermek testi, illetve izom- és csontvázrendszerének egészséges fejlődését.

A legfontosabb szempont, hogy ne erőltessünk rá a gyermekre semmilyen sportot, örömmel végezze és szeresse, amit csinál! Lehetőséget kell adni rá, hogy több sportágat is kipróbáljon, és ezek ismeretében tudjon dönteni róla, hogy mi számára a legmegfelelőbb mozgásforma.

Általánosságban elmondható, hogy az állóképességet fejlesztő mozgásformák javítják az erőnlétet, serkentik a vérkeringést, a légzést. Ilyen például az úszás, kajak, kenu, kerékpározás, futás, távgyaloglás és ezek kombinációi. Nagy mozgásigényű gyermekek számára kifejezetten előnyös edzésforma. A labdajátékok (röplapda, kosárlabda, kézilabda) az ügyességet fejlesztik, javítják a koordinációs és koncentráló képességet; 10 éves életkor elérése után javasolt elkezdeni. A kosárlabda és a kézilabda az ügyesség fejlesztése mellett, növeli a fizikai erőnlétet is. Minden más, szabad környezetben végezhető edzésforma például túrázás, görkorcsolyázás, gördeszkázás, síelés hasznos az egészségünk megőrzése szempontjából is, de kiváló családi időtöltés is egyben.

 

Forrás: anifitt.eu