Mintegy kétmillió halva születés történik évente a világon

Mintegy kétmillió halva születés történik évente a világon, nagyobb részük a fejlődő országokban - olvasható az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és a UNICEF csütörtökön közzétett jelentésében.

A múlt évben négy magzati halál közül három Afrika Szaharától délre eső országaiban és Délkelet-Ázsiában történt - olvasható a tanulmányban, mely világon először készített becslést a halva születettek számáról.

Meghatározásuk szerint halva születésről akkor beszélünk, ha a magzat életjelek nélkül, a várandósság 28. hetében vagy azután jön világra.

"A világon valahol minden 16. másodpercben elszenvedi egy anya a halva szülés kimondhatatlan tragédiáját"

- mondta Henrietta Fore, a UNICEF ügyvezető igazgatója.

Nagyobb odafigyeléssel, megfelelő terhesgondozással és gyakorlott szüléskíséréssel többségében megelőzhető lenne a halva születés - tette hozzá.

A jelentés figyelmeztetett, hogy a világjárvány miatt a helyzet súlyosabbá válhat: az egészségügyi szolgáltatások becsléseik szerint felére csökkenhetnek, ami további 200 ezer halva születéssel járhat 2021-ben 117 fejlődő országban.

A WHO szerint a halva születések több mint 40 százaléka a szüléskor történik, ami megelőzhető lenne képzett egészségügyi segítséggel.

A fejlett országokban az etnikai kisebbségek körében gyakoribb a halva szülés, Kanadában például az inuit nők majdnem háromszor annyi magzati halálozást szenvednek el, mint a lakosság többi része - állapította meg a jelentés.

Az Egyesült Államokban élő afroamerikai nők körében csaknem kétszer akkora a halva szülés kockázata, mint az európai származásúak között.

(MTI)