Miniszoknyát vett fel egy szaúdi nő, letartóztatták

Letartóztattak a szaúdi hatóságok egy nőt, aki az interneten vírusként terjedő videót osztott meg az egyik üzenetküldő szolgáltatásban, amelyen az látható, hogy miniszoknyában, fedetlen fejjel, rövid ujjú felsőben sétál egy erőd romjai között.

Miniszoknyát vett fel egy szaúdi nő, letartóztatták
-illusztráció- (Fotó: YouTube)

A videó hatalmas felháborodást váltott ki az iszlám keményvonalas, vahhábita ágát követő országban, ahol a nők nem ülhetnek volán mögé, és csak szigorú öltözködési előírásokat betartva mutatkozhatnak az utcán, testük szinte egészét eltakarva. A "szemérmetlenül öltözött" nőről készült szaúdi híradásokban csak elhomályosított képeket mutattak a helyi tévénézőknek.

A hatóságok a fővárosban, Rijádban vették őrizetbe a nőt, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Azzal vádolják, hogy "szemérmetlen öltözéket" viselt. Az el-Ihbarija állami televízió arról számolt be, hogy a nő ügyét a rendőrség továbbította az ügyészségnek.

Az AP amerikai hírügynökség arról ír, hogy az ország lakosságának több mint fele 25 évnél fiatalabb, és a közösségi médiában rengetegen élik ki az ország konzervatív szabályai miatti frusztrációjukat a hivatalos állami cenzúra megkerülésével.

Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd trónörökös több olyan intézkedést hozott, mellyel a vahhábizmus keretei között igyekezett a kedvükre tenni. A múlt héten jelentették be például, hogy mostantól az állami iskolába járó lányok is sportolhatnak az iskolában, és testnevelés órájuk is lesz. Megnyirbálták a vallási rendőrség jogköreit is, például ők már nem vehetnek őrizetbe senkit.

A nemek szigorú szegregációja és a nőket érintő további korlátozások viszont továbbra is érvényben vannak. A többi között a nők nem igényelhetnek útlevelet a család egy férfi tagjának engedélye nélkül.

(MTI)