Miért táplálkozzunk egészségesen?!

Az emberek többsége azt gondolja, hogy az egészséges táplálkozás kifejezés alatt az úgynevezett „ diétás“ ételek és a forgalomban lévő termékek fogyasztása értendő. Itt az ideje annak, hogy ezt a tévhitet helyre rakjuk.

Akkor beszélünk egészséges táplálkozásról, ha a szervezet minden nap a megfelelő mennyisségű, minőségű, összetételű táplélékhoz jut. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a szervezet hibátlan működéséhez nélkülözhetetlenek az egyes energiát adó tápanyagok, mint pl. a fehérjék, zsírok, szénhidrátok. Ezeken kívűl vitaminok és ásványi anyagok beviteléről sem szabad elfeledkezni.

A helyes, kiegyensúlyozott táplákozás az egészség megőrzését, valamint az egyes betegségekkel szembeni védelmet biztosítja. Megvéd az obezitás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a krónikus, de nem fertőző betegségek problémájától. Abban az esetben, ha valaki egyoldalú táplálkozást folytat, akkor itt az ideje felkészülnie az egyes hiánybetegségek megjelenésére.

Ez legfőképpen a „divatdiétázók“ körét érintheti. Naponta újabbnál újabb fogyókúrás programokról olvashatunk, amelyek rövid idő leforgása alatt jelentős változást (fogyást) ígérnek. Nyilvánvaló, hogy a kívánt eredményt elérhetjük ezekkel is, viszont feljebb megbeszéltük, hogy a szervezet gondtalan működéséhez mindhárom fő tápanyagra szükség van, tehát egyiket sem szabad kihagyni. ĺgy a kínzó fogyókúra helyett választjuk az egészséges táplálkozást, ahol minden nap a megfelelő mennyiségű, minőségű és összetételű tápanyagbevitelre kell törekedni. Jellemzője a mértékletesség, a kiegyensúlyozottság és a rendszeresség. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy ebben a mozgás jelentős kiegészítő szerepet tölt be. A szervezetünk, a testünk és a lélek karbantartását segíti elő. 

bikinibootcamp.blog.cosmopolitan.hu

Most, hogy megismerkedtünk az egészséges táplálkozás fogalmával, valamint a mozgás fontosságával itt az ideje, hogy lerakjuk e táplálkozás alappilléreit.

Kiegyensúlyozottságról, rendszerességről akkor beszélhetünk, ha betartjuk a napi 5 étkezés számát. Ez a reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát, vacsorát jelenti. Figyeljünk oda, hogy a reggelit ne hagyjuk ki, mert akkor délben sokkal nagyobb adag ételt fogunk elfogyasztani.

Ügyeljünk arra is, hogy mindegyik étkezés tartalmazon friss zöldséget, főzelékfélét vagy gyümölcsöt. Élelmi rost tartalmuknál fogva, gyorsítják az emésztést, megkötik az epesavakat, így csökkentik a koleszterin szintet, valamint az étkezést követő vércukorszint emelekedést szabályozzák. A fő étkezések, tehát a reggeli, az ebéd, a vacsora megfelelő arányban tartalmazzon teljes értékű fehérjeforrást, tehát sovány húsokat, sovány felvágottat, tej és tejterméket. Olyan ételeket fogyasztjunk, amelyek energiát adnak. Kerüljük a finomlisztből készült kenyerek, pékáruk, tészták, édességek fogyasztását.

Helyezzük előtérbe a teljes kiőrlésű kenyerek és pékáruk, az AniFitt szénhidrát csökkentett kenyerek és pékáruk, a durum vagy teljes kiőrlésű tészták, a kuszkusz, a bulgur, a barna rizs illetve az alternatív gabonafélék fogyasztását. Ha valamilyen „nasira“ vágyunk, akkor a chipsek, snacket, csokoládé, sósak helyére illesztjünk inkább felkockázott gyümölcsöt vagy zöldséget. Ha mindenképp ragaszkodunk a csokoládéhoz, illetve az édes ízhez akkor naponta 1 – 2 kocka magas kakótartalmú csokoládé belefér. Az otthon készített, valamint finomított szénhidráttól és hidrogénezett zsiradéktól mentes desszertek is arányosan elfogyaszthatóak. Törekedjünk arra, hogy ezek teljes kiőrlésű vagy szénhidrát csökkentett lisztből, illetve cukor helyett természetes édesítőszerrel készüljenek, pl. diótöltelékes palacsinta

Iktassuk ki a zsírban gazdag, bő zsírban sült ételek fogyasztását. Részesítsük előnyben a párolást, főzést, gőzben főzést, teflonban, római tálban, sütőzsacskóban, cserépedényben készült húsokat, ételeket. Az ételkészítés során használt sűrítő eljárások közül a száraz rántást, kefíres vagy joghurtos habarást, illetve lazításnál (őzgerincben sült zöldséges vagdalt, brokkolifasírt) teljes kiőrlésű kenyeret, AniFitt szénhidrát csökkentett kenyeret, zabkorpát vagy tojásfehérjét használjunk.

Kiemelkedően fontos a folyadékbevitel, melynek ajánlott napi mennyisége 2-3 liter. Ez mellé javasolt legalább fél liternyi tejtermék elfogyasztása. Mérsékeljük az alkoholos italok fogyasztását, valamint kerüljük a dohányzást.

Fontos tudni, hogy az egészséges táplálkozás nem a fogyókúráról, hanem életmódváltásról szól.

Forrás: www.anifitt.eu