Miért jobb a tönköly búzaliszt?

A finomított fehér búzaliszt az emberi szervezetet leginkább károsító három nyersanyag egyike. Egyre több ellenérv születik a fogyasztásával szemben. Ha jobban szemügyre vesszük az összetételést, akkor megérthetjük, hogy a feltevések megalapozottak.

Miért jobb a tönköly búzaliszt?
Kép: rcnews.hu

A finomított fehér búzaliszt előnytelenségének az okát a feldolgozás során elvégzett folyamatok váltják ki. A búzaszem még feldolgozatlan formában közel 16 értékes alkótóelemet tartalmaz, viszont mire a konyhába került nyersanyag vagy élelmiszer formájában már csak elenyésző részét tartalmazza. A készítés közben megfosztják azoktól a részektől, amelyek a legtöbb tápanyagot tartalmazzák. A finomított fehér búzaliszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és a csírakezdeményt.

A héjban és a héj alatti részben B- vitaminok, a csírában pedig zsírban oldódó E-vitamin található. A héjrész a vitaminon kívül a magbelsővel együtt élelmi rostokat, cellulózt, lignint és pektint tartalmaznak. Mivel a finomított fehér búzaliszt készítése során az a cél, hogy fehér és eltartható legyen, azért ezeket az alkotórészeket eltávolítják és csupán a maradékot hagyják meg, amely nagyrészt keményítőből áll. E folyamat során elvész a B1- vitamin, a kalcium, a foszfor, a vastartalom közel háromnegyed része, valamint az értékes fehérjék és zsírban oldódó vitaminok.

A finomított fehér búzaliszt készült táplálék egyoldalú lesz, amely hosszú távon károsítja az egészséget. Egy olyan egyszerű szénhidrát, amely elfogyasztást követően gyorsan felszívódik a szervezetben, így gyorsan emeli a vércukorszintet. Túlzott fogyasztása kockázati tényezőnek számít a cukorbetegség, az elhízás és a hiánybetegségek kialakulásában. Mivel rost- és tápanyaghiányos, azért hozzájárulhat emésztőrendszeri problémák létrejöttéhez.

A fent említett okokból kifolyólag részesítsük előnyben a lisztek teljes kiőrlésű formáit vagy az olyanokat, amelyek magas rosttartalommal rendelkeznek, mint pl. az AniFitt csökkentett szénhidrát tartalmú lisztkeverékek.

Az AniFitt lisztkeverékek egy olyan sokkal egészségesebb alternatívát jelentenek, amelyek alapját a lakszakállasi teljes kiőrlésű tönkölyliszt képezi. Ez a lisztfajta azért értékes, mivel a szervezet számára hasznos fehérjéket, élelmi rostokat tartalmaz. Magas a vitamin tartalma, illetve jelentős kalcium-, magnézium-, szelén-, és foszforforrás.

A teljes kiőrlés azt jelenti, hogy a teljes gabonaszemet felhasználják a feldolgozás során, így magas lesz a termék rost tartalma, amely azt eredményezi, hogy lassabban emeli majd meg a vércukorszintet a táplálkozás során. További összetevői a zabliszt, a zabkorpa és a maglisztek, amelyek számos pozitív hatást kölcsönöznek a lisztkeverékeknek.

Nemcsak kenyeret és pékárut, hanem a piros lisztkeverék segítségével bármilyen sütemény és desszert is elkészíthető.

Forrás: www.anifitt.eu