Mexikói népi motívumok jogtalan felhasználásával vádolják a Carolina Herrera divatházat

A mexikói kormány azzal vádolja a Carolina Herrera divatházat, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel.

Mexikói népi motívumok jogtalan felhasználásával vádolják a Carolina Herrera divatházat
Fotó: Carolina Herrera

Alejandra Frausto mexikói kulturális miniszter levelet küldött a venezuelai dizájnernek és Wes Gordonnak, a divatház kreatív igazgatójának, amelyben arra szólítja fel őket, ismerjék be, hogy „őslakosok művészetének motívumait” használták a Resort 2020 kollekcióban.

„Ezekben a hímzésekben megjelenik a közösség történelme, minden elemnek személyes, családi és közösségi jelentése van”

- idézi Fraustót a BBC News.

A mexikói kormány néhány hete jelentette be új terveit, amelyek szerint az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy alkotásaikról és kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását”.

A Carolina Herrera szóvivőjének szerdai közleménye szerint a divatház méltányolja „a mexikói művészek csodálatos és változatos kézműves és textilmunkáját” és elismeri, hogy a kollekciót „a kultúra gazdag színei és művészi technikái” inspirálták.

A kollekciót ezen kívül is érték kritikák, nem csak mexikóiaktól. A Twitteren többen kifogásolták, hogy miközben „közvetlenül a keményen dolgozó mexikói művészektől vették el a mintáikat”, a kollekciót bemutató modellek egyike sem latin-amerikai.

MTI