Menstruációs görcsök csillapítása

Mi okozza a menstruációs görcsöket? A méh simaizmainak az összehúzódása, ami a megvastagodott nyálkahártya leválását segíti.

Nagyon fontos, hogy lányainkkal időben beszéljük meg, magyarázzuk el nekik, hogy mi is történik ilyenkor. Ugyanis információ hiányában egy csomó félelmet gyárthatnak maguknak. Még az első menzesz előtt fel kell készíteni őket arra, hogy mire számíthatnak. Ha tudják pontosan, hogy mi zajlik a testükben, akkor könnyebben elfogadják, megélik a menstruációt.

Aztán ne feledkezzünk meg a pozitív gondolatokról és a vonzás törvényéről sem. Ha mindig azt hajtogatjuk, hogy már megint menstruálni fogok, rosszul leszek, menstruációs görcsöktől fogok szenvedni, és különben is nagyon utálom ezt az egészet, akkor azt szépen meg is teremtjük magunknak. Pontosan olyan lesz, mint amire „beprogramoztuk” magunkat. Nem azt mondom, hogy kezdjünk el szeretni menstruálni, de ha természetes folyamatként tekintünk rá, akkor könnyebben átvészelhetjük.

 

Mit tehetünk fájdalmas menstruációs görcsök esetén?

Elsősorban a megelőzés lenne a legfontosabb. A kiegyensúlyozott táplálkozás, sok nyers zöldséggel, a rendszeres testmozgás, a relaxáció elengedhetetlen fontosságú. Ha rendszeresen görcsöl a hasunk, akkor a palástfű és a cickafark teája segítséget nyújthat. Menstruáció előtt pár nappal már elkezdhetjük inni. 1 teáskanálnyit tegyünk egy bögre vízbe.

Rendszertelen ciklus esetén igyuk ezeket 4-6 hétig, naponta 1- 2 csészével. Ez a kombináció a ciklus beszabályozásában is és a menstruáció előtt előforduló vízvisszatartáson is segít.

A menzesz első napján végzett intenzív hasizom erősítő gyakorlatok könnyebbé teszik a következő pár napot. Ilyenkor jót tesz a jóga, vagy a pilates. A relaxáció is fontos, lazítsunk!

Melegítőpárnát, vagy vászonzsákba tett meleg sót tegyünk a hasunkra. Feküdjünk felhúzott térdekkel, vagy oldalt fekve magzati pózban.

Különböző alternatív terápiák is segítséget nyújthatnak. Például a reflexológia, a kineziology tape, mágnes terápia, köpöly, stb. Ezek nem csak akkor hatásosak, amikor már fáj, hanem jelentős szerepük van a megelőzésben is.

-para-