Megmenekül a szabadon kóborló tehéncsorda

Nem ölnek le egy Lengyelország nyugati részén hosszú évek óta szabadon kóborló tehéncsordát, miután az ország államfője és a kormánypárt vezetője is szót emelt a megmentésük érdekében. 

Megmenekül a szabadon kóborló tehéncsorda
AP Photo

A német határhoz közeli Deszczno körzetében - a lubuszi vajdaságban - már több mint 10 éve gazdátlanul kóborol a jelenleg 180 állatból álló csorda, de a lengyel főállatorvos csak nemrég döbbent rá, hogy a gondozatlan állatok egészségügyi veszélyforrást jelentenek az uniós jogszabályok szerint, és elrendelte a leölésüket. 

A mészárlás tervének hírére az állatvédők akciót hirdettek a vadon élő szarvasmarhák megmentésére, a bíróságon azonban pert vesztettek. Sokan közülük ezért személyesen mentek a helyszínre a héten, hogy megakadályozzák az állatok leölését. 

A marhák sorsáról országos vita indult, amelybe bekapcsolódott Andrzej Duda államfő és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője is. 

Duda elnök a Twitteren fejezte ki reményét, hogy "örömteli megoldás" születik a tehenek ügyében, és úgy vélte, hogy noha az uniós szabályok a leölésüket írják elő, a "lengyelek megtalálják a módját a megmentésüknek".

Az AFP szerint azonban a szabadon legelésző szarvasmarhák megmenekülésüket alighanem az állatok, főleg a macskák iránti vonzalmáról ismert pártvezető, Jaroslaw Kaczynski közbenjárásának köszönhetik.

A magasszintű pártfogókra tekintettel Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a deszcznói szabad marhákat nem ölik le, azokat zárt területen, egy állami gazdaságban helyezik el. 

A marhákat annak idején tulajdonosaik azért hagyták sorsukra, mert az állami pályázatokon nem sikerült megszerezniük a tartásukhoz szükséges legelőket.

MTI