Már nemcsak hírességek látogathatják a Taipei 101 tetején lévő VIP-kilátót

A nagyközönség is látogathatja mától a tajvani főváros emblematikus felhőkarcolójának, a Taipei 101-nek a legfelső szintjén lévő VIP-kilátót, ahova eddig csak olyan hírességeket engedtek fel, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Will Smith hollywoodi filmsztár.

Már nemcsak hírességek látogathatják a Taipei 101 tetején lévő VIP-kilátót
Fotó: Taipei 101

Az átlagturisták eddig csak az épület 89. emeletén lévő kilátóból gyönyörködhettek Tajpej panorámájában. A VIP-kilátót nagy tömegek azonban továbbra sem kereshetik fel, mert mindössze 12 személyes, és csak napi három turnusban engednek fel látogatókat 40-40 percre, előzetes foglalás után.

A 3000 tajvani dollárba kerülő belépődíj sem kevés, bár aki június végéig foglal helyet, kap tíz százalék kedvezményt.

A tetőtéri kilátóba tartó turistáknak a 89. emeleten át kell szállniuk egy másik liftbe, sőt még lépcsőt is kell járniuk.

A 2004-ben átadott Taipei 101 a világ legmagasabb épületének számított 2010-ig, a dubaji Burdzs Kalifa átadásáig. Liftjei világrekordot állítottak fel azzal, hogy 37 másodperc alatt repítik fel a látogatókat a 89. emeleten lévő nagy kilátóig. Az 509 méteres épület 101 szintet foglal magába a föld felett, és ötöt a föld alatt.

A felhőkarcoló üzemeltetői azt remélik, hogy a VIP-kilátó megnyitásának hatására öt százalékkal emelkedik a Taipei 101 látogatottsága, amely 2015 óta csökkenő tendenciát mutatott a kínai (szárazföldi) turisták elmaradása miatt. Február óta egyébként újra növekvőben van a látogatottság, főleg a dél-koreai, a japán és a délkelet-ázsiai turistáknak köszönhetően, de ismét nő a kínai látogatók száma is.

MTI