Már legalább 9500 hat éven aluli kisgyermek is átesett a Covid-19-en Szlovákiában

A három szlovákiai egészségbiztosító adatai szerint meghaladja a 9500-at azoknak a gyerekeknek a száma, akik igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen. A legtöbben tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átvészelték, de akadnak, akik kórházba kerültek, vagy a megbetegedés után kialakult náluk egy súlyos szövődmény, az ún. sokszervi gyulladás.

Már legalább 9500 hat éven aluli kisgyermek is átesett a Covid-19-en Szlovákiában
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Matej Neumann, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) szóvivője közölte, hogy 712 három éven aluli, és 1432 3-6 éves biztosítottjuk esett át a megbetegedésen. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy ez azoknak a száma, akiket kezeltek a megbetegedéssel, vagy annak szövődményeivel. Közülük 32 hat éven aluli gyermek került kórházba.

A Covid-19-cel összefüggésben a gyermekeknél előforduló súlyosabb szövődmények között említik az ún. sokszervi gyulladást, melynek leggyakoribb tünetei a tartósan magas láz, a változatos bőrkiütések, a kötőhártya-gyulladás, a nyaki nyirokcsomó-duzzanat, a gyengeség (babáknál aluszékonyság), korai kifáradás, izom- és végtagfájdalom, erős hasi fájdalom, hányás, hasmenés, kicserepesedő ajkak, elváltozó nyelv, duzzadó tenyér és talp.

A VšZP-nél 2 három évnél kisebb és 4 három-hatéves gyermeknél diagnosztizálták ezt.

A Dôvera PR-munkatársa, Matej Štepianský elárulta, 735 három évnél kisebb és 1514 három-hat éves gyermek ügyfelük esett át a Covid-19-en. A kisebbek közül 17, a nagyobbak közül 4-en kerültek kórházba a betegség alatt. Hatan küzdöttek/küzdenek sokszervi gyulladással.

Az Union nyilvántartásában szerepel a legtöbb, fertőzésen átesett gyermek, Beáta Dupaľová Ksenzsighová kifejtette, hogy 2050-en vannak a 3 évnél fiatalabbak, és további, mintegy 2600-an az óvodáskorúak. 15-en kerültek kórházba, sokszervi gyulladásos betegről nincs tudomásuk.

Ingrid Dúbravová revíziós orvos szerint a gyerekek nagy része tünetmentesen átvészeli a betegséget, és ha szenvednek is valamitől, akkor az a leggyakrabban nátha, köhögés, hányás, hasmenés. Gyakran azonban még lázuk sincs.

(TASR)