A lisztérzékenység és az AniFitt termékek

A coeliakia magyar elnevezése a lisztérzékenység. A leggyakoribb genetikailag meghatározott autoimmun betegség, amely során a szervezet ismeretlen okból megtámadja saját magát, tehát önmaga ellen termel ellenanyagot. Az AniFitt gluténmentes termékek teljes egészében illeszkednek a lisztérzékenység bármely csoportjába.

A kialakulásában az örökléstani tényezők mellett az immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak, melyek közül a legfontosabb a glutén, azaz a sikér, pontosabban a glutén két fehérjéje közül a gliadin.

Tehát a lisztérzékenység nem allergia.

Kép: napidoktor.hu

Ez a gabonafélékben (búza, árpa, zab, rozs) található. Káros hatását a gyomor utáni vékonybél szakaszon fejti ki. A vékonybél nyálkahártyájának a felületét bélbolyhok növelik, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a tápanyagok minél nagyobb felületen szívódjanak fel. A gliadin által okozott immunreakció következmények, hogy a bélbolyhok elpusztulnak, így csökken a tápanyagot felszívó felület. Ennek eredményeként emésztési és felszívódási zavar jön létre, amely hosszú távon alultápláltsághoz, vitamin- és ásványianyag hiányhoz, vérszegénységhez, csontritkuláshoz vezethet.

Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan miért indul meg az immunválasz. Egyeseknél már a gluténnal való első találkozáskor jelentkeznek a tünetek, majd kialakul a betegség, viszont másoknál csak jóval később, pl. felnőttkorban. Egy az biztos, ha a folyamat egyszer elindul, akkor az egész életen át tartó gluténmentes diéta jelent megoldást.

Fontos, hogy a lisztérzékenységet ne keverjük össze a gabonaallergiával. Vigyázat, a kettő nem ugyanazt jelenti!

Gabonaallergiáról akkor beszélünk, ha a fő kiváltóira (búzában lévő albumin, globulin, glutén) ad a szervezet allergiás reakciót. Így a gabonaallergiában szenvedők semmilyen gabonát tartalmazó, gabonából készült élelmiszert és ételt nem fogyaszthatnak.

A lisztérzékenység gyanúja esetén 80%-ban ugyanazok a legtípusosabb tünetek jelennek meg. Régen gyerekkorban kezdődő betegségnek tartották, viszont ma már tudjuk, hogy felnőtt korban is nagyon gyakori. A legjellegzetesebb tünetek közé a hasmenés, kóros fogyás, gyengeség, görcsös hasi fájdalom, puffadás tartoznak. 

Kép: rcnews.hu

A lisztérzékenységnek három nagy csoportját különböztetjük meg, a manifeszt, a látens és a silent (csendes) formákat. A manifeszt esetében a lisztérzékenység klasszikus és atípusos formájáról beszélhetünk, amelyek kifejezetten felnőttkorban megjelenő lisztérzékenyekre jellemzőek.  A klasszikus formában  jellegzetes tünetekkel és vékonybél nyálkahártya eltérésekkel jár. Ebben az esetben teljes vagy részleges felszívódási zavar, valamint teljes vagy részleges nyálkahártya károsodás jelenik meg. Az atípusos ma már elterjedtebb a klasszikus formánál. Abban különbözik a klasszikus formától, hogy a boholy pusztulás mellett nem az emésztőrendszeri tünetek dominálnak, pl. vérszegényég, fogzománc hiba, menstruációs zavar, növekedési zavar, bőrtünetek, illetve állandó fáradékonyság. 
A látens lisztérzékenységben szenvedők is glutén érzékenyek, viszont a vizsgálat idején nincsenek panaszaik és a bélbolyhaik épek. A csendes formáról akkor beszélünk, amikor látszólag még nem jelentkeznek a tünetek, viszont az immunfolyamat már károsítja a szervezetet, vagyis kimutatható a vékonybélbolyhok kezdeti károsodása. 

Az AniFitt gluténmentes termékek teljes egészében illeszkednek a lisztérzékenység bármely csoportjába. A termékek tulajdonképpen nevezhetők minden mentes lisztkeveréknek, hiszen a gluténon kívül laktózt, szóját, élesztőt, burgonyát és rizst sem tartalmaznak, továbbá hozzáadott adaléktól és emulgátoroktól mentesek. A használatuk roppant egyszerű, hiszen nem kell mást tenni, csak a termékek hátoldalán található útmutatót követni.

 

Forrás: anifitt.eu