A Lego és a Szezám utca 100 millió dollárral segíti a menekült gyermekeket

 A Lego Alapítvány százmillió dollárral támogatja a rohingja és a szíriai menekültválságban érintett gyermekek megsegítésére létrehozott projekteket - jelentette be a családi tulajdonban lévő dán játékgyártó jótékonysági szervezete szerdán. 

A Lego és a Szezám utca 100 millió dollárral segíti a menekült gyermekeket
-illusztráció- (Fotó: AP)

Az alapítvány az összeget közvetlenül a Szezám utca című népszerű televíziós műsor mögött álló Sesame Workshop nevű non-profit szervezethez juttatja el. A két szervezet együttműködésének célja, hogy lehetőséget teremtsenek a menekült gyermekek számára a játékos tanulásra és a jövőjük szempontjából fontos készségek fejlesztésére. 

A gyerekek a Szezám utcából ismert bábokat felvonultató mesekönyveket, videókat és különféle játékokat kapnak majd - ismertette az alapítvány, mely a támogatást öt éven át bocsátaná rendelkezésre részletekben.

John Goodwin, az alapítvány ügyvezetője elmondta: a játékos tanulás segíthet a krízishelyzetben lévő gyerekeknek az őket ért trauma hosszú távú hatásainak enyhítésében. 

A Lego Alapítványt a közkedvelt játék építőelemeket gyártó dán cég alapítói hozták létre, és a vállalat 25 százaléka van a tulajdonában. 

A Sesame Workshop egyebek mellett a Bangladesi Vidékfejlesztési Bizottsággal (BRAC) folytat majd együttműködést annak érdekében, hogy segíthesse a rohingja és szír menekült gyerekeket. 

Az ENSZ adatai alapján több mint hétszázezer muszlim rohingja menekült el Mianmarból a szomszédos Bangladesbe, miután a mianmari hadsereg tisztogató műveletekbe kezdett ellenük. Jogvédő csoportok és rohingja aktivisták több ezerre becsülik a tisztogatás halálos áldozatainak számát. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint világszerte összesen mintegy 68,5 millió ember él az otthonától távol, közülük 25 millióan menekültek, akiknek több mint a fele kiskorú.

(MTI)