A lányok iskolázatlansága 30 ezer milliárd dolláros veszteséget okozhat évente

Évente akár 30 ezer milliárd dolláros veszteséget is okozhat a világnak, hogy több mint 130 millió lány nem járhat iskolába - állapította meg a Világbank-csoport friss jelentése.

A lányok iskolázatlansága 30 ezer milliárd dolláros veszteséget okozhat évente
Fotó: AP/Muhammed Muheisen

A veszteséget az elmaradt jövedelmek és a kieső termelés alapján kalkulálta a jelentés.

Azok a nők, akik elvégezték a középiskolát, valószínűbb, hogy dolgoznak és majdnem a dupláját keresik az iskolai végzettség nélkülieknek - áll a dokumentumban.

A világon mintegy 132 millió, 6-17 éves lány nem jár iskolába, az alacsonyabb jövedelmű országokban kevesebb mint kétharmaduk végzi el az általános iskolát, harmaduk a középiskola alsóbb évfolyamait - derül ki a Világbank-csoport jelentéséből, amely szerint ha a világon minden lány 12 évnyi minőségi oktatásban részesülne, 15 ezer milliárd dollárral nőne az összeg, amelyet életük során megkereshetnének.

A középiskola elvégzése más haszonnal is járna: csökkenne a gyermekházasságok száma, a jelentősen növekvő népességű országok termékenységi rátája, valamint a gyermekhalandóság és -alultápláltság.

"Nem hagyhatjuk, hogy a világ fejlődésének útját állja a nemek közötti egyenlőtlenség" - írta közleményében Kristalina Georgieva, a Világbank igazgatója.

"Biztosítani kell, hogy minden lány elvégezhesse az általános iskolát, de ez nem elég" - mondta Quentin Wodon közgazdász, a jelentés vezető szerzője a Reutersnek, kiemelve, hogy a lányok középiskolai oktatásának előnyei meghaladják az általános iskolai oktatás előnyeit.

A középiskolát végzett nők esetében kisebb a kockázata annak, hogy párkapcsolati erőszak áldozatául esnek, gyerekeik nem valószínű, hogy alultápláltságtól szenvednek, viszont nagy az esélye, hogy iskolába járnak - áll a jelentésben.

"Amikor 130 millió lányból nem lehet mérnök, újságíró vagy igazgató, mert nem járhat iskolába, akkor a világ dollármilliárdoktól esik el" - írta közleményében Malala Juszafzai Nobel-békedíjas pakisztáni születésű emberjogi aktivista, aki a lányok tanuláshoz való jogaiért küzd.

(MTI)