Koronavírus-gyanús nő hozta világra gyermekét egy szlovákiai kórházban

A napokban szült egy karanténban lévő nő a zólyomi kórház szülészetén. A terhes nő azért volt karanténban, mert a férjénél felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja. A nő a kórház vörös, úgynevezett covidzónájában, egy speciálisan erre a célra kialakított szülőszobában hozta világra a gyerekét – tájékoztatta hétfőn a TASR-hírügynökséget Martina Pavliková, a kórházakat működtető AGEL SK csoport szóvivője.

Koronavírus-gyanús nő hozta világra gyermekét egy szlovákiai kórházban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Minden orvos védőruhát viselt a szülés során, az anyán is volt szájmaszk, és nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a lehető legkisebb legyen a fertőzésveszély.

„A páciens azért volt karanténban, mert a férje a szülés előtt néhány nappal részt vett egy társasági összejövetelen, amelynek résztvevői kötött fertőzöttet találtak" - mondta Andrej Jenčo, a szülészeti-nőgyógyászati osztály főorvosának helyettese, hozzátéve, hogy a szülés még azelőtt megindult, hogy elvégezhették volna a koronavírus-tesztet.

„Szigorú járványellenes intézkedések mellett zajlott a szülés, az anyát elkülönítettük a többi pácienstől. A személyzet védőeszközöket viselt az anya és az újszülött ellátása során" - hangsúlyozta Jenčo.

A szülés természetes úton, komplikációk nélkül zajlott, a nő egy egészséges, 3500 gramm súlyú kisfiúnak adott életet. A szülés után koronavírustesztet végeztek a nőn, az eredmény negatív lett, a hátralévő időt már normál körülmények között töltötte a szülészeten.


TASR