A koleszterinszint csökkentéséről, a vérnyomás szabályozásáról és a rák megelőzéséről is beszélt a bükki füvesember Vásárúton

A betegségek megelőzéséről, a gyógynövények jótékony hatásáról és a már kialakult betegségek természetes úton történő gyógyításáról tartott előadást múlt héten a bükki füvesemberként ismert Szabó György Vásárúton.

A koleszterinszint csökkentéséről, a vérnyomás szabályozásáról és a rák megelőzéséről is beszélt a bükki füvesember Vásárúton
Fotók: Cséfalvay Á. András (További fotókért kattints a képre!)

Szabó Gyuri bácsi Kovács Gábor és Kovács Mária szervezők meghívására érkezett a Csallóközbe. Az előadása iránt nagy volt az érdeklődés, pótszékekre is szükség volt, sőt, voltak, akiknek már csak állóhely jutott. Gyuri bácsi megosztotta az érdeklődőkkel az elmúlt évek során szerzett tapasztalatait a gyógynövények jótékony hatásaival kapcsolatban, valamint tanácsokat adott különféle betegségek megelőzésére. A vendégek nagy része jegyzetelte is a hallottakat.

A napjainkban népbetegségnek számító magas koleszterinszint sokakat érint, és különösen a 40 év felettiek körében gyakori a probléma. A koleszterinszint csökkentésére Gyuri bácsi naponta három dekagramm dió fogyasztását javasolja, emellett pedig a tyúkhúrtea is hatásosnak bizonyult.

A füvesember elárulta, vérnyomáscsökkentésre maga is galagonyavirágos hajtásvégből, galagonyatermésből vagy virágából készült tinktúrát használja. Elmondása szerint, amikor problémája volt a vérnyomásával, majd elkezdte a galagonyát alkalmazni és visszament az orvoshoz, az maga sem akart hinni az eredménynek. A ingadozó vérnyomásra a fehérfagyöngy teáját javasolja.

Alacsony vérnyomás esetében kávé helyett teát javasol, az előbbiben lévő koffein ugyanis jóval rövidebb idő alatt szívódik fel, mint a teában lévő koffeinszármazék.

Az emésztési problémákkal és a rossz étkezési szokásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy jóval több gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztanunk. A férfiaknak például különösen fontos a friss és a főtt paradicsom.

A gyomorideg kezelésére a legalkamasabbnak az orbáncfű bizonyult, ezt azonban nem mindenki ihatja. „Akinek epeköve van, az nem ihatja, mert elindíthatja az epeköveket. Nem fogyaszthatja továbbá az sem, aki vérhígítót szed, mert az orbáncfűnek is van bizonyos vérhígító tulajdonsága. Nem ihatja az sem, aki depressziós és arra szed gyógyszert, valamint a szívgyógyszerrel sem lehet egyszerre inni. Ilyen esetekben két csésze citromfűtea javasolt, este lefekvéskor, a másikat pedig nappal bármikor. Vacsora előtt pedig egy csésze fehérakácteát ajánlott inni, ami szabályozza a gyomorsavtermelést. Ezt korlátlan ideig lehet inni, az orbáncfüvet viszont csak 8 hétig, utána 8 hétig citromfű fogyasztása javasolt” – magyarázta.

Gyuri bácsi szerint a vékonybél- és vastagbélgyulladásra a diólevél teája a legalkalmasabb, amit ugyancsak 8 hétig lehet inni naponta egy csészével, utána legalább négy hét szünetet kell tartani. Hasmenés esetén naponta egy kanál darált lósóskamag segíthet, emellett pedig a szilvának és az almának is kiemelkedően jótékony hatása van az emésztésre.

Pajzsmirigyproblémáknál a szurokfűből, azaz a fűszernövényként ismert vadmajoránnából készült tea segíthet. Emellett javasolt még a közönséges galaj, ami egyúttal rákmegelőzésre is alkalmas a füvesember szerint.

Női problémák, menstruációs zavarok esetén a szurokfűtea és a cickafarktea segíthet, de hasznos lehet a diólevélből készült tea is. Prosztataproblémák kezelésére és megelőzésére a kisvirágú füzike a legalkalmasabb.

Az előadás során Szabó Gyuri bácsi kitért a rákmegelőzés fontosságára is. Elmondása szerint rengeteg antioxidáns van az aszalt szilvában és a szilvalekvárban – jóval több, mint a friss szilvában, az úgynevezett rákölő anyagok ugyanis éppen a hő hatására lesznek aktívabbak. Hasonlóan a sütőtök magjához, amely ugyancsak pirítva tartalmaz több hatóanyagot, és a prosztatarák ellen használják. A népi gyógyászatban fontos szerepe van továbbá a vöröshagymának és a fokhagymának. „Ismerek olyan embereket, akik egy kilogrammnyi hordóskáposztába egy fej vöröshagymát és négy cikk fokhagymát kevernek. Három napig hagyják összeérni, majd minden nap két evőkanálnyit esznek belőle.”

Előadása végén Szabó Gyuri bácsi arra kért mindenkit, hogy törődjenek magukkal és az egészségükkel.


(CsA, fl)