A kimonó történetét és a világ divatiparára gyakorolt hatását mutatja be egy kiállítás

A kimonó történetét és a világ divatiparára gyakorolt hatását mutatja be egy londoni kiállítás szombattól.

A kimonó történetét és a világ divatiparára gyakorolt hatását mutatja be egy kiállítás
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A Viktória és Albert Múzeum Kimono: Kyoto to Catwalk című kiállítása bemutatja, hogy a kimonó nem csak egy tradicionális formális öltözet, ahogyan azt a Nyugaton gondolják.

Tristram Hunt, a múzeum igazgatója szerint a kimonó egy dinamikus ruhadarab, melynek hatalmas hatása volt a nemzetközi öltözködési stílusokra az elmúlt 400 évben.

Anna Jackson kurátor szerint a kiállítás azért is kiemelt jelentőségű, mert reneszánszát éli a japánok körében a ruhadarab iránti érdeklődés.

A tárlaton több mint 300 munka látható, köztük külön a kiállításra készült darabok, valamint a más múzeumokból és magángyűjteményekből származók is. Bizonyos felbecsülhetetlen értékű példányok most először láthatók Nagy-Britanniában.

Fotó: AFP

A látogatók a 17. század közepén induló utazáson vehetnek részt: a kimonó ekkor vált népszerűvé Japánban, majd a dánok révén került Európába, ahol az öltözéket a külföldiek ízléséhez illesztve többek közt hálóinggé vagy köntössé alakították.

Amikor Japán több mint 200 évnyi izoláció után a 19. században megnyílt a világ többi része előtt, számos kimonót exportáltak Európába, ahol minden iránt lelkesedtek, ami japán. Ebből a korszakból is láthatóak kiállítási tárgyak a tárlaton.

A kiállítás harmadik része azt mutatja be, hogy fejlődött a viselet és hogyan fedezték fel újra a kimonót a 20. században egészen a mai napig. Bemutatnak híres dizájnerektől - köztük John Galliano és Jamamoto Jodzsi - származó munkákat, de Freddie Mercury vagy Madonna által viselt kimonókat és a Star Wars-filmekben hordott öltözeteket is kiállítanak.

A tárlat június 21-ig látogatható.

(MTI)