A Johnson & Johnsont 417 millió dolláros kártérítésre kötelezte a bíróság egy rákos nő keresete nyomán

Egy kaliforniai bíróság hétfőn 417 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy nőnek, aki azzal vádolta meg a Johnson & Johnson vállalatot, hogy gyógyíthatatlan petefészekrákját a cég intim célokra is ajánlott babapúdere okozta.

Eva Echeverria ügyében született mindeddig a legnagyobb összegű kártérítés, de a Johnson & Johnsont Amerika-szerte további 4800 esetben perelték be azért, mert nem figyelmeztette a fogyasztókat megfelelően a talkum alapú termékek rákkockázatára.

A vállalat közölte, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. Állásfoglalásukban arra hivatkoztak, hogy a tudományos kutatások szerint a kérdéses Johnson Babapúder használata biztonságos.

A 63 éves Echeverria a bírósági dokumentumok szerint évtizedekig használta a Johnson termékeit. A nő ügyvédje hangsúlyozta: a cég arra bátorította a nőket, hogy használják a termékeit, holott tisztában volt azzal, hogy tanulmányok szerint a talkum tartalmú hintőporok intim területeken való használata petefészekrákot okozhat.

A J&J ügyvédei azonban azzal érveltek, hogy a tanulmányok és a szövetségi hivatalok nem állapították meg a talkum rákkeltő hatását.

A Los Angeles-i bíróság döntése előtt már öt hasonló ügyet tárgyaltak a Missouri állami bíróságon. Ezek közül a J&J négyet elvesztett, és egy talkumbeszállítójával együtt összesen 307 millió dolláros  kártérítésre kötelezték.

A hétfői kaliforniai ítélet előtt a legmagasabb kártérítési összeg 110 millió dollár volt.

(MTI)