A járvány sem akasztotta meg a trendet, tovább csökkent a válókeresetek Szlovákiában

A szakértők nem erre számítottak, de 2020-ban mintegy 10%-kal, szám szerint 1227-tel csökkent az előző évhez képest a benyújtott válókeresetek száma Szlovákiában.

A járvány sem akasztotta meg a trendet, tovább csökkent a válókeresetek Szlovákiában
Illusztráció

A szakértők inkább arra számítottak, hogy a veszélyhelyzet, a szabad mozgás korlátozása és az otthoni munkavégzés elrendelése inkább emelni fogja ezt a számot, de nem így lett.

A 10% és az 1227-es szám különösen magas, különösen úgy, hogy "békeidőben", 2019 és 2018 között csupán 197-tel (1,67%) csökkent a benyújtott válókeresetek száma. Ez a trend egyébként 2010 óta fennáll, azóta enyhén ugyan, de mindig csökkent.

A szakemberek hozzáteszik, hogy ugyanakkor a csökkenő trend nem jelenti okvetlen a házasság intézményének stabilizálódását, ellenben jelentheti a családi sztereotípiák, együttélési formák és viszonyok változását is.

Tavaly februártól a bíróságok is küzdenek a járványhelyzettel, és az emiatt elmaradó tárgyalásokkal, kiesésekkel. A válási tárgyalások száma májusig csökkent, nyáron viszont rendkívüli módon megnőtt, a nyári hónapokban mintegy 5000-rel több tárgyalást folytattak, mint egy évvel korábban.

(TASR)