Itt a válasz azoknak, akik betiltanák az abortuszt Szlovákiában

Az elmúlt 15 évben a felére csökkent a nem egészségügyi okból végrehajtott művi terhességmegszakítások száma országos szinten - írja a Denník N.

Itt a válasz azoknak, akik betiltanák az abortuszt Szlovákiában
Illusztráció

A terhességmegszakítások száma a 90-es évektől folyamatosan csökken Szlovákiában. 17 évvel ezelőtt még 16 ezer nő döntött az abortusz mellett, míg ez a szám ma jóval kevesebb mint a fele.

Tavaly ugyan történt valami, ami miatt a számok látszólag szembemennek az eddigi trenddel, de erre van részleges magyarázat. A statisztikák szerint 2017-ben az előző évhez képest 1002-vel nőtt a művi terhességmegszakítások száma, miközben a korábbi években rendre csökkent. Le kell azonban szögezni, hogy tavaly bekerült a statisztikába több mint ezer, szlovákiai állandó lakhellyel nem rendelkező nő abortusza.

2015-ben mindössze kettő ilyen esetet számláltak, 2016-ban pedig csupán hármat, tavaly viszont már 1394-et. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) szerint emögött az állhat, hogy az orvosok következetesebben kezdték el bejelenteni az ilyen eseteket is. A Denník N szerint viszont nehéz megmondani, hogy az orvosok ez idáig nem jelentették be, ha külföldi állandó lakhellyel rendelkező nőn végezték el az abortuszt, vagy őket is a többiek közé sorolták.

A 2017-es évben a pirossal jelölt többlet jeelenti a külföldi nőket

Előfordulhat, hogy külföldiek járnak át Szlovákiába elvégezni ezt a beavatkozást. Ami a SME egy korábbi cikke szerint ismert, hogy lengyel nők egészen Léváig járnak elvetetni a magzatukat. Az NCZI információi szerint is elsősorban a Nyitrai kerületben végeznek abortuszt külföldi nőkön.

Az adatokból ugyan nem világos, hogy valóban róluk lehet-e szó, azt viszont tudni, hogy Lengyelországban szigorúbbak a törvényi szabályok az abortuszra vonatkozóan, sok nőnek így akarata ellenére kell kihordania a babát, vagy külföldre utaznia, és adott esetben sokkal drágábban elvégeztetnie a terhességmegszakítást.

A lengyelhez hasonló modellt igyekszik átültetni a szlovák törvénykezésbe a Marián Kotleba-féle ĽSNS is. Ez azt jelentené, hogy a nők nem dönthetnének a terhességmegszakításról, és azt csak abban az esetben lehetne elvégezni, ha a magzat nemi erőszak útján fogant, genetikai rendellenességekkel bír vagy a nő életét veszélyezteti.

A grafikon szerint mutatjuk, mennyi egészségügyi indok nélküli terhességmegszakítás esett tavaly a déli régiókra:
 
DUNASZERDAHELY - 204 (ezer lakosra számítva 1,69)
KOMÁROM - 150 (1,46)
GALÁNTA - 103 (1,1)
ÉRSEKÚJVÁR - 108 (0,77)
SZENC - 76 (0,92)
LÉVA - 261 (2,33)
NAGYKÜRTÖS - 58 (1,32)
LOSONC - 130 (1,76)
RIMASZOMBAT - 206 (2,44)
ROZSNYÓ - 116 (1,86)
KASSA-VIDÉK - 76 (0,62)
TŐKETEREBES - 104 (0,98)

(Denník N/parameter)