Iránban ezentúl nők is elmehetnek a nemzetközi focimeccsekre

Iránban ezentúl a nőket is beengedik a férfiak labdarúgó-mérkőzéseire - jelentette be Maszúd Szultanifár iráni sportminiszter csütörtökön, hozzátéve, hogy az új rendelkezés először csak a nemzetközi mérkőzéseket érinti.

A Szultanifár által jegyzett közlemény szerint a teheráni Azadi stadionban - ahol a legtöbb meccset játsszák - külön beléptetőkapukat, szektorokat és illemhelyeket alakítottak ki a nők számára. Szultanifár hangsúlyozta azt is, hogy több biztonsági embert küldenek majd a helyszínre, akik a nők bejutását és a távozását felügyelik majd.

Iránban az 1979-es iszlám forradalom győzelmével tiltották meg a nőknek azt, hogy futballmeccsekre menjenek, a rendelkezés ellen pedig azóta is többször tiltakoztak.

Nemrég nemzetközi vihart kavart egy Szahar Hodajari nevű nő esete, akit börtönbüntetésre ítéltek, mert megpróbált megnézni egy mérkőzést. Hodajari az ítélet elleni tiltakozásul a bíróság épülete előtt nyilvánosan felgyújtotta magát, a sérüléseibe nem sokkal később belehalt.

Sokak szerint a hazájában reformpártinak tartott Haszan Róháni iráni elnök maga is a rendelkezés visszavonása mellett van, elemzők azonban úgy vélik, nincs elég hatalma ahhoz, hogy az ügyben szembeszálljon a síita klérus konzervatívabb tagjaival, akik többször kijelentették, hogy a stadionok légköre "nem megfelelő a nők számára".

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) többször jelezte, hogy az iráni rendelkezés ellenkezik a szervezet szabályaival, amelynek a vezetősége azt is leszögezte, hogy ha a tiltást nem vonják vissza, az iráni csapatot a 2022-es világbajnokságról is kizárhatják.


(MTI)