Ingyenes hajvágást kapnak a versailles-i kastély dolgozói

Havonta egyszer ingyenes hajvágást kapnak a versailles-i kastély dolgozói egy cégnek köszönhetően, amely az emberi haj újrahasznosítására specializálódott.

A XIV. Lajos egykori rezidenciájánál kialakított szalonban egy felirat hívta fel a betérők figyelmét csütörtökön, hogy "Egy kilogramm hajjal 200 liter vizet lehet megspórolni". A palota alkalmazottjainak frizurája egy csapatnyi helyi fodrászgyakornok keze alatt született újjá.    

Az emberi haj keratint tartalmaz. Ez egy protein, amely képes felszívni az olajat és ebből adódóan felhasználható a környezet megtisztítására.  

Ezen kívül a műanyag helyettesítésére használható a mezőgazdaságban és a kertművelésben, valamint segíthet bizonyos bőrproblémák kezelésében - mondta Clement Baldellou, a Capillum nevű startup társalapítója. A cég mintegy 200 fodrászatból gyűjti be a hajat szerte Franciaországban.

A szakember szerint a haj egy természetes abszorbens, amely a tömegénél akár nyolcszor nagyobb mennyiségű olajat képes felszívni.  

Baldellou szerint naponta több mint egymillió ember vágat hajat Franciaországban, ingyenesen biztosítva egy olyan anyagot, amely könnyedén újrahasznosítható környezetvédelmi és orvosi célokra.

A szakember szerint ennyi levágott haj 4 ezer tonna hulladékot jelent évente. "Ez hatalmas mennyiségű szemét, amely általában a kukába kerül, ezért úgy döntöttünk, hogy kivesszük a hajat a hulladékszektorból" - magyarázta Baldellou a Reuters Televisionnek adott interjúban.


(MTI)